08 Kasım 2016 01:00

CHP’nin sorumluluğu

CHP’nin sorumluluğu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Soru:  
Türkiye’de siyasetin zıvanadan çıkmasını kim ister?

Cevap:
Türkiye’de siyasetin zıvanadan çıkmasını isteyenler. Gün gibi açıktır ki, Türkiye’nin çok partili siyasal sistemi her gün biraz daha çöküyor. Gelinen kritik noktada, uygar ve demokratik yönüyle CHP’nin sorumlulukları artmaktadır. Çünkü çok partili siyasal rejimin kurucusu CHP’dir ve CHP onu yaşatmakla görevlidir.

Gidişata bakarak CHP’nin bu alanda yeterince etkili davrandığını söyleyemeyiz. Bunu nereden çıkarıyorum? Doğruları halkımıza açıkça söyleyip halkla bütünleşmek yerine, kendi içindeki kurulları toplayıp kararlar almakla yetinmesinden…  

Oysa artık gün, doğruları gösteren yapıcı bir kavrayışla Türkiye’yi rahatlatma günüdür.

Bunun nasıl olacağını yurdun aydınları pekâlâ görmekte ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun kamuoyu düzeyinde daha etkin davranmasını istemektedir.

Kendi adıma konuşayım: Ben, Sayın Kılıçdaroğlu’nun yangına körükle gitmesini tabii ki düşünmüyorum. Yangın karşısında önlemler almasını bekliyor, geçen her günün bir “gecikme” olduğunu anlamasını istiyorum.

Türkiye, geçen hafta iki olağanüstü durumla karşılaştı:
Birincisi, Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yönetici kadrolarının tutuklanması, ikincisi ise bir muhalefet partisi olan HDP’nin eşbaşkanları ve milletvekillerinin evleri basılarak gözaltına alınmasıydı.

Bu olaylar karşısında CHP’nin, iktidar partisini sertlikten kaçınmaya yöneltmek için yoğun çaba göstermesi gerekmez miydi? CHP gibi düzeyi ve dirayetiyle öne çıkabilecek bir partinin başkanı olan Sayın Kılıçdaroğlu, aniden sertleşen durumlar karşısında, yapıcı davranışlarıyla siyasetin zıvanadan çıkmasını önlemeliydi düşüncesindeyim.

Zaten parti yönetiminin temel görevi, değişen durum ve koşullar karşısında yaratıcı bir kavrayışla siyasal duruma el atabilmek değil midir?  

NOT: Türkiye Yazarlar Sendikası, geçen yıl aramızdan ayrılan değerli şairimiz Sennur Sezer için, “Sevdadır Kısaltan Geceyi” başlıklı kolektif bir Sennur Sezer Kitabı hazırlayarak yayımladı. Bu çok yönlü değerbilirlik belgesine emeği geçenleri kutluyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...