01 Kasım 2016 01:00

Geçen hafta Ankara'da neler oldu?

Geçen hafta Ankara'da neler oldu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ankara’da oturduğum için, Türkiye’nin birçok yerinden arkadaşlar, benden başkentte neler olup bittiğini sorarlar hep. Üstelik, Ankara’daki durumları neden yazmadığımı da sorarlar.
Ben 82 yaşında bir moruk olarak Ankara’nın gülü bülbülü olacak değilim! Başkentte her yere burnumu sokuyor da değilim. Geçen hafta Ankara’da ben nelere tanık olduysam işte yazıyorum:
Birincisi, 27 Ekim 2016 Perşembe akşamı, İsmet Paşa’nın ikametgâhı olan “Pembe Köşk”te “Hocaların hocası” olarak bilinen Prof. Dr. Nermin Abadan’ın Cumhuriyet Dönemi’nde Eğitim” başlıklı bir konuşması vardı. Pembe Köşk’teki bu tür etkinliklerin ev sahibesi Sayın Özden İnönü Toker’in davetlerine katılmak istediğim için, bu ilginç konferansı da kaçırmadım.
İkincisi, 28 Ekim 2016 Cuma günü, Mülkiyeliler Birliği’nde “Vecihi Timuroğlu’nun Anısına” yapılan düzeyli bir panel vardı, ona da gittim. (Nevzat Helvacı, Ahmet Özer, ve Hasibe Ayten konuştular).
Üçüncüsü, 29 Ekim 2016 günü Mülkiyeliler Birliğinde benim konuşmam vardı: Hasan Âli Yücel’in Milli Eğitim Bakanı olduğu 1938’den 1946 yılına kadar süren dönemde, köklü, ve derinlikli bir aydınlanma programı olan “Klasiklerin Türkçeye çevrilmesi” hareketi üzerine bir konuşma yaptım.
Dördüncüsü, yine 29 Ekim’de ama akşam, Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından Fazıl’a ve çok değerli iki sosyal bilimci olan Prof. Dr. Bilsay Kuruç ile Prof. Dr. Sîna Akşin’e törenle “Emek Ödülü” verildi. Bu ödülü Fazıl adına ben almak durumunda kalınca birkaç dakikalık bir konuşma yaptım. Ne var ki konuşurken önde oturan Cumhurbaşkanım Ahmet Necdet Sezer ve eşini görünce heyecanlandım, sesim titreyip de boğazım düğümlenince konuşmamı birkaç cümlede sonlandırdım.
Burada cumhuriyetimizin ilk yıllarında törensel etkinliklerin yapıldığı ünlü mekân olan ve hâlâ köhnememiş bulunan Ulus’taki Ankara Palas salonlarında yer alan, Ali Nihat Yavşan’ın sunucu olduğu ödül törenini özetleyeceğim: Tören, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan’ın konuşmasıyla başladı, ardından Fazıl Say, Bilsay Kuruç ve Sina Akşin’e zarif bir şilt ile onur belgesi verildi. Sonra da halk dansları kapsamında bir “Seğmen gösterisi” izledik.
Tören, bu akşama çok yakışan bir şan-piyano resitaliyle son buldu: Soprano Aslı Sesal Kıyıcı ve bas Mithat Karakelle, piyanist Duygu İnandık’ın eşliğinde 35 dakikalık çok düzeyli bir akşam konseri sundular.
Evet, her şey tadındaydı, “halk işi”, ama incelikliydi. Yani “görmemişin oğulları” yoktu orada.

NOTLAR:

*Evrensel Kültür kapatıldı. Yeni Evrensel Kültür açılırsa ben orada da yazmayı onur bilirim.
*23 Ekim 2016 Pazar akşamı, Ankara’daki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan “Aziz Nesin Akşamı”nı Sanattan Yansımalar adlı internet portalinde yayımladığım için buraya almadım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...