11 Ekim 2016 00:50

Geçen haftanın en önemli olayı

Geçen haftanın en önemli olayı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Evet değerli okurlarım, “Geçen haftanın en önemli olayı neydi?” diye soracak olursanız cevabım şöyle:

“Geçen hafta yurdumuzda üç önemli olay yaşandı. Bunların ikisi, benim alanıma girmiyor, ama üçüncüsü, yani 6 Ekim günü, büyük yazarımız Yaşar Kemal’in doğum günüydü, onu yazacağım. 

Sosyal medyamız, Yaşar Kemal konusunda epeyce hareketliydi geçen hafta. Buna sevindim. “Helâl olsun böyle bir sosyal medyaya! Aslanlar gibidir değerbilir halkımız!” diye geçirdim içimden.

Ayrı kentlerde yaşadığımız için, Yaşar Ağabey’le sıkça görüşemiyorduk, ama onun yazarlık dehasına gösterdiğim saygıyı bilirdi ve “Benim hakkımda kimsenin söylemediğini sen söyledin! Demek ki benim yazdıklarım sadece şiirli değil, aynı zamanda müzikliymiş!” demişti bana. 

 “Evet, senin düzyazın taşkın şiirsel olduğu için müzikaldir” demiştim ona ve bir yazımda bu gerçeğin hesabını vermeye çalışmıştım. 

*
Yazdığı kitapları bir yana koyalım, Yaşar Kemal, insanlığa dair müthiş saptamalarıyla da gerçekleri çarpıcı biçimde belirtmiştir. Birkaçını hatırlatayım:

“O insana güvenmeyen, bu insana güvenmeyen, her insanda bir kötülük gören, insanı insan saymayan, ‘insan’ değil, piçtir yavrum!

O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Gözleri kocaman çocuklar için değer… Mücadeleye değer… Bir hayat pahasına da olsa değer!..”

*

Ölümünden birkaç ay önce, sağlık sorunlarıyla boğuştuğu o zorlu dönemde, bir üniversiteye gönderdiği şu mesaja bir bakın, nasıl bir peygamber edâsı var sözlerinde, bakın:  

“Bir: Benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun! İki: Kimse kimseyi aşağılayamasın, kimse kimseyi asimile edemesin*. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin!

Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki, bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçup gitmiştir.

Benim kitaplarımı okuyanlar, yoksullarla birlik olsunlar. Yoksulluk, bütün insanlığın utancıdır.   

Benim kitaplarımı okuyanlar, cümle kötülüklerden arınsınlar!”

*Asimile etmek: Bir ülkede yaşayan farklı etnik toplulukları, oradaki egemen topluluk tarafından kendi içinde eritmesi. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...