23 Ağustos 2016 00:50

Muallâ

Muallâ

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Biz hâlâ yakınıp duruyorduk:

Neymiş? Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi satılacakmış! Müzik ve sahne sanatlarını içeren kurumlar, aslında çok değerli eğitim kurumlarıymış, satılırsa valla çok yazık olurmuş! 

Ama yapamazlarmış! Öyle kolay değilmiş! Çünkü onlar, devletin elindeki sanat kurumlarıymış. Öyle akıllarına geldiği gibi satıp savamazlarmış! Ve bu tür bir uygulamayı öngören TÜSAK adlı yasa ise Meclis’e nah getirilirmiş! 

İşte biz böyle aylardır mızırdanıp dururken iktidar partisi bakın ne yaptı: TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nu bir gece toplayıp yeni bir “torba yasası”nı Meclis’e gönderiverdi. 

Biz hâlâ “TÜSAK” falan diye homurdanıp duralım… İktidarımızın “ekonomik büyümeyi canlandırmak amacıyla” hazırladığı torba yasa artık Meclis’te! 

Şimdi n’olacak? Ne mi olacak? “Özelleştirme” adı altında, ayrı bir yasal düzenlemeye gerek duymaksızın kamu varlıklarının en büyükleri, en para edenleri (aslında en yaşamsal olanları) satılıp tasfiye edilebilecek! 

Devamı da şöyle: İlgili madde sayesinde tam 111 kamu varlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilerek özelleştirilecek! Hem de İhale Yasası’na uymaya gerek kalmadan. 

Oh ne âlâ, ne âlâ! Adınız belli ki Muallâ!

Senin operan, balen, tiyatron kaç yazar arkadaş? Satılacak söz konusu kamu kuruluşlarının arasında, kamu açısından yaşamsal değerde olan şu dev işletmeler de var: GAP Başkanlığı, TRT, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, Spor Toto Teşkilât Başkanlığı ve tuzu biberi olarak Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürlüğü ile Atatürk Kültür Merkezi.

İşte bu 111 kamu kuruluşu dev işletmenin özelleştirilmesi kararını, Mimarlar Odası Ankara Şubesi şöyle tanımladı: 

“Cumhuriyetin kamusal değerlerinin toptan tasfiyesi!”

Bu yerinde tanıma eklenmesi gereken can alıcı bir nokta var: Dünyanın hiçbir ülkesinde, kamu güvenliği açısından yaşamsal değerde olan su, sağlık, enerji, ulaşım, telekomünikasyon ve benzeri alanların işletmeci kurumları satılığa çıkarılamaz! Devlet sımsıkı sarılmıştır onlara!

Satışa çıkarmayı Muallâ da yapmaz.

BİR NOT: Türkiye Sanat Çalıştayı dolayısıyla önceki hafta birlikte yolculuk ettiğimiz, görüş alışverişi yaptığımız değerli sanat eleştirmeni arkadaşımız Prof. Dr. Kaya Özsezgin’i 17 Ağustos 2016 günü beklenmedik şekilde yitirdik.  Türkiye’nin başı sağ olsun. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...