16 Ağustos 2016 00:04

‘Türkiye Sanat Çalıştayı’ üzerine notlar

‘Türkiye Sanat Çalıştayı’ üzerine notlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

11 Ağustos 2016 günü İzmir’in Seferihisar İlçesi’nde, yurdumuzun kültür sorunlarını irdeleyen dikkat çekici bir toplantı yapıldı. CHP’nin düzenlediği Türkiye Sanat Çalıştayı başlıklı bu toplantıya katılan yaklaşık 30 sanatçı ve aydınımız, edebiyat, tiyatro, resim, müzik, sinema, heykel ve fotoğraf gibi sanat dallarının tanınmış isimlerinden oluşuyordu.
Öğleden önce saat 10’da başlayan ve aynı gün saat 18’de sona eren Çalıştay, Karşıyaka’dan “Erkin Kuartet” adlı topluluğun konseriyle başladı Yaklaşık on beş dakika süren bu tür bir açılış, işin ciddiye alındığının işaretiydi. 
Toplantının açılış konuşmasını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı ve “AKP iktidarının sanatı tehlike olarak gördüğü” için “sanatçıları yıldırmakta, onlarcasının görevlerine son vermekte” olduğunu belirterek “Bir yönetimin demokratlığının ve özgürlükçülüğünün ölçütü, sanatçılara ve sanat kurumlarına bakışıdır; AKP, bu açıdan tümüyle başarısızdır” dedi. Çalıştayı gün boyu yöneten Kılıçdaroğlu, konuşmacılara sırasıyla söz verdi.
Çalıştay programını hazırlayan ise CHP bünyesinde kurulmuş olan Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’nun başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula’ydı. Hemen belirtmeliyim ki Prof. Kula, yazdığı kitap ve makaleleriyle günümüz Türkiye’sinde geleceğe dönük sanat ve edebiyatın önde gelen bir kuramcısıdır; nitekim yaptığı konuşmada, “Kültür ve sanata uygulanan baskıları ve sansürü içeren rapor”u katılımcıların dikkatine sundu.        
İlk söz alan arkadaşımız ise Doğan Hızlan oldu. Katılımcılar adına bir tür “açılış konuşması” niteliğinde olan Hızlan’ın konuşmasını, Erendiz Atasü’nün ileri bir kavrayışla hazırlanmış düzeyli konuşması izledi. Gün boyunca söz alan öteki katılımcı arkadaşların konuşmaları da toplantıya kuşkusuz ki katkı getirdi, ama ben en çok, sözünü açık açık söyleyen Levent Üzümcü, Tarık Günersel, Kaya Özsezgin ve Metin Turan’ın konuşmalarını beğendim. Bense konuşmak yapmak yerine, Bay Kılıçdaroğlu’na iki soru yönelttim: Birincisi, Devlet Tiyatroları’nın, Devlet Opera ve Balesi birimlerinin, Devlet Senfoni Orkestraları’nın kapatılmasını öngören TÜSAK adlı sanat düşmanı yasa taslağı karşısında CHP’nin tutumu”ydu; ikincisi ise “4+4+4” olarak uygulanan eğitim programında müzik derslerinin neredeyse kaldırılması olayı karşısında ne düşünüldüğüydü.  
Sorularımı şöyle yanıtladı Kılıçdaroğlu: “TÜSAK Yasası’na karşıyız. Böyle bir yasa taslağının Meclis’e getirilmesi zor görünüyor. 4+4+4 Yasası ise tam bir felâkettir. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk, reddedildi…” 

BİR NOT: Yukarıdaki yazım gazetemize gönderildikten bir gün sonra, 15 Ağustos 2016 günlü gazetelerde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen son tasarıda, devletin kültür ve sanat kurumlarının özelleştirilmesi haberi de çıktı. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Özelleştirme İdaresi 100 sanat kurumunun varlıklarını devralabilecek veya bunları satabilecek. Söz konusu kurumlar arasında, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi de var. Başta Sayın Kılıçdaroğlu olmak üzere, ilgililerin bilgisine sunarım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...