23 Mayıs 2016 23:56

CHP nereye?

CHP nereye?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Gazetemizde doğrudan doğruya siyasal yazılar yazmıyorum. Bu görevi iyi yapan arkadaşlar varken neden kalabalık edeyim? Öte yandan, yurdun bir aydını olarak kamu vicdanı adına yazma hakkını burada dilediğim gibi kullanabileceğimi bildiğim için, bugün iki siyasal konuya değineceğim.

Birincisi, TBMM’den gece baskınıyla geçirilen “kiralık işçilik” yasasının yürürlüğe girmesi... Gazetemiz, işçiyi “köle” olarak gören bu çağdışı yasayı şöyle tanıttı: “İşçiler, alınıp satılan, kiralanan köleler haline getirilecek. Milyonlarca işçimiz, işi, ücreti, sağlığı, sosyal güvenlik hakkı olmadan çalıştırılacak!” Ne diyebilirim? İçimden geldiği gibi şöyle gerilimli yazacağım sözlerden kaçınmak için sözü uzatmadan söyleyeyim ki, bu yasa tasarısını hazırlayanın da, ona oy veren falan feşmekânın da ve onların arkasındaki falan filân feşmekânın da anısına ne diyebilirim?

İkinci siyasal konu, demokrasi tarihimizin “kara lekesi” sayılan bir Meclis oylamasıdır: Halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerinin dokunulmazlık hakları gibi demokratik bir ilkenin kaldırılmasına ilişkin bu oylama, bilindiği gibi anayasa değişikliğini gerektiriyordu. Ne var ki, iktidar milletvekilleri ile MHP milletvekillerinin toplam oy sayısı, anayasayı değiştirmeye yetmiyordu. Bu oylamayla demokratik bir ilkenin kaldırılmasını sağlayan ise Cumhuriyet Halk Partisi’nden gelen 20 dolayındaki oy olmuştur. Tabanı, örgütü ve milletvekillerinin büyük çoğunluğu bu yönde düşünmediğine göre, CHP Genel Merkez yönetiminden başka kim kalıyor geriye? Başta genel başkan olmak üzere, CHP’nin üst basamak yöneticileri, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını neden istedi dersiniz?

Bu üst düzey yöneticiler, ülkemizde gerçek demokratik düşünceyi savunanların gözünde ne duruma düşeceğini kestiremeyecek kadar aklını kullanamayan insanlar mı? Avrupa Birliği’nin yöneticileri bile “Dokunulmazlıkların kaldırılmasına izin verilmesinin ciddi endişe kaynağı” olduğunu belirtti, hiç düşünmüyorlar mı?

Federal Almanya’nın Hükümet Sözcüsü Seibert ise dokunulmazlığın kaldırılması eyleminin ardındaki asıl niyeti anladığı için şöyle dedi: “Türkiye’deki siyasal kutuplaşma bizde endişe yaratıyor. Toplumdaki tüm grupların parlamentoda temsil edilmesi, demokrasinin iç istikrarı açısından önem taşır. Milletvekillerinin görevlerini özgürce yapabilmeleri, basın ve ifade özgürlüğü kadar önemlidir."

Elin adamı bile böyle derken, emperyalist orduları yurdumuzdan kovalayan kadroların kurduğu CHP’nin günümüzdeki kimi kadrolarının bu hale düşmesine gelin de üzülmeyin...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...