03 Mayıs 2016 01:00

Geçen hafta neler oldu?

Geçen hafta neler oldu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dıştan bakan bir göz olarak 25 Nisan 2016 günü oynanan olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçına değineceğim. Önce Trabzon gazetelerinden birkaç haber aktarayım:  
“Sahada kötü futbola ve tarihî hezimete mi, yoksa rezaletle dünya ve Türk futbol tarihine geçmemize mi üzülelim?” (İlkhaber gazetesi).
“Utanç gecesi, yazıklar olsun! Koca efsane rezil oldu sizinle. Eserinizle övünün.” (Son Nokta gazetesi).
“Trabzon’u yaktılar. Rezalet.” (Günebakış gazetesi).
Ayrıca, Avrupa’nın bütün ciddi gazeteleri, hakemin dövülmesine ve karşılaşmanın tatil edilmesine geniş yer verdi. Trabzonspor Yöneticisi Gökhan Saral’ın gazetelerde yayımlanan açıklaması ise yüreğimize su serpti:
“Fenerbahçe otobüsüne kurşun sıktıran el ile sahada hakem dövdüren kafanın aynı merkezden yönetildiği çok yüksek ihtimal. Otobüs saldırısını aydınlatamayan, soyunma odasında mahsur kalan hakemleri kurtarmada acizlik yaşayan bir emniyet teşkilatımız var. (…) Görünen o ki, bu şehrin valisi ve emniyet müdürünün, konu Fenerbahçe olunca basiretleri bağlanıyor.”
*
Geçen hafta Prof. Dr. Erfüz Edgüer’i toprağa verdik. Erfüz, Türkiye’de kimya mühendisliği öğrenimi yaptıktan sonra, 1952 yılında Almanya’ya doktora yapmak için gelmişti, benim oradan arkadaşımdı. Çok yönlü vasıflarıyla saygı duyduğumuz Erfüz, küçük yaştan başlayarak piyano çaldığı için, bir yandan da Konservatuvar’da sanatını geliştirdi. Bu yıllarda Eva ile müthiş bir aşk yaşadı ve sonunda Eva ile evlenip Ankara’ya yerleştiler. Örnek bir “beyefendi” olan ve üstün yönlerini göstermeyen Erfüz, “Hacettepe’nin hocası” olarak tanınsa da bir ara Sivas’taki Cumhuriyet Üniversitesinin kurucu rektörlüğünü yaptı. Bu üniversitenin, gençliğin çok yönlü gereksinimleri düşünülerek planlanmış olduğuna bakılırsa, bunda herhalde Erfüz’ün payı büyüktür.
*
Geçen hafta yitirdiğimiz değerli Müzikçi Attila Özdemiroğlu, Türkiye’de popüler müziğe düzey getirmiştir. Onun bu yöndeki yaratıcı emekleri, hep hatırlanacaktır.       
*
Ankara Devlet Opera ve Balesinin üstün yetenekli dansçıları Özge Onat ve İlhan Durgut, İtalya’da düzenlenen Uluslararası Spoleto Bale Yarışması’nda teklerde ve çiftlerde altın madalya kazandı. Basınımız ve siyaset dünyamız, bu tür haberlerle ilgilenmekten sanki bilerek kaçınıyor.
*
Bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kazasız belasız kutladığımız için sevinçliyim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...