26 Nisan 2016 01:00

Doğruya inanmak

Doğruya inanmak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu köşeye yazacağım kimi konuları önceden not edip bir kenara koyarım ara sıra. Bunlardan biri de “dürüstlük” kavramı olduğu için, değer verdiğim yazarlardan Abdurrahman Dilipak’ın aylar önce söylediği bir söze gazetelerin birinde rastlayınca kesip masamın üzerinde muhkem bir yere koymuştum. Ama öyle “muhkem” bir yere koymuşum ki, aylar geçmiş, onu bir daha göremeyip unutmuşum! Nasıl olduysa dün, bu kesip ayırdığım haber, masamın üzerindeki kağıtların arasından ucunu gösterip kendini hatırlatıverdi.
İslamcı bir yazar olan Sayın Dilipak, Ankara’da polisten bürokratlara, vekillere kadar herkesin “günah evleri” konusunu bildiğini söylemiş. Yeni Yüzyıl gazetesinden Esra Elönü’ye konuşan Dilipak, “Bizde yılların açlığı vardı. Para, kadın, makam, bir anda başını döndürdü birilerinin. Bir de bizimkiler acemi bu işlerde, yerken üstlerine başlarına döküyorlar. Yeni öğreniyorlar. Din ve çevre baskısı, korkusu, vicdani rahatsızlık, utanma duygusu da var hâlâ birilerinde. O zaman panikliyorlar. Yerken de ezik bir yanları var” dedi.
Gazetedeki haberin başlığı ise şöyleydi:
Yılların açlığı, kadın, para, başları döndü
Diyeceksiniz ki, “Bunda haber olacak ne var? Bu yazılan, herkesin bildiği şeyler…”
Evet, çoğu insan bilir, ama açıklama yapmaya gelince Abdurrahman Dilipak hiç çekinmeden söyler ve yazar.
Kendisiyle tanışmış değilim. Ortak dostlarımız var, onlardan duymuşumdur Dilipak’ın dürüst, sağlam, inançlı, içtenlikli bir Müslüman olduğunu. Her toplumda böyle insanlar vardır: Gözünü kırpmadan doğruyu söyler. Asılacak kesilecek de olsa, o yine bildiği doğruyu bangır bangır bağırarak söyler!
Bir sosyalist olarak ben, Dilipak gibi sağlam ve inançlı insanları, modaya uyarak solcu kesilenlere yeğlerim. Benim gözümde dürüst insanlar, yarın ne halt edeceği bilinmeyen sahte solculardan evladır!
Hiç unutmuyorum, 1950’li yıllarda, Almanya’da bir papaz, sosyalizmi göklere çıkaran bir açıklama yapmıştı. Ben de bir gazetecilik öğrencisi olarak gidip bu papazla görüşmüş, ödev olarak hocama götürmüştüm. Hocam şöyle demişti bana:
“İyi bir röportaj hazırlamışsın: Namuslu insan, doğru olana bütün benliğiyle inananlar arasından çıkar!”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...