08 Mart 2016 00:11

Önemli bir duyuru

Önemli bir duyuru

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün 8 Mart, “Dünya emekçi kadınlar günü”. Kadın haklarını toplumun en önemli sorunlarından biri olarak savunan köklü derneklerimizden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, birkaç gün önce öyle bir “duyuru” yayınladı ki, sağlam ve etkili bir kavrayışın ürünü olan bu duyuruyu “emekçi kadınlar günü”ne katkı olarak görüyor, başlığı dahil, bütünüyle köşeme aktarmayı yerinde buluyorum:

Anayasa gibi, “Üç Devrim Yasası” da rafa kaldırıldı
Artık eğitim programlarını Diyanet, müftülükler, hacı-hocalar yapıyor
      
 “Türkiye Cumhuriyeti, 92 yıl önce kabul ettiği üç yasayla Şeriye ve Evkaf Vekâleti’ni kaldırıp Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kurmuş, hilâfeti kaldırmış, öğrenim birliğini kabul etmiş, medreseleri kapatmıştı. Cumhuriyetin kurulmasından dört ay sonra kabul edilen bu üç yasayla amaç, laik bir devlet ve laik bir yaşamın temelini oluşturmaktı.
Laik bir devlet ve laik bir yaşam, bütün yurttaşlar için din ve vicdan özgürlüğü, kadın-erkek bütün yurttaşların eşitliği, toplum olarak aklın ve bilimin yol göstericiliğinde ilerlemek anlamındaydı. Toplumun özgürce düşünen, kardeşçe yaşayan yurttaşlardan oluşmasının da başkaca çaresi yoktur.
Ne yazık ki uzunca bir süredir Diyanet -fiilen- akla, vicdana aykırı abuk sabuk konularda fetvalar vererek Şer’iye ve Evkaf Vekâleti’nden de geri bir kuruma; Devletin başkanlığı ise yasa ve anayasa tanımaz tavırla halifeye; anaokuluna varıncaya kadar bütün okullar medreseye dönüştürüldü. Mezhep farklılıkları, etnik farklılıklar körüklendi. Ortak yaşam altüst edildi.
Kesintili 12 yıllık eğitim sistemiyle kızların yüzde 41’i, erkeklerin yüzde 35’i orta öğrenimini tamamlamadan okulu terk etti. İlköğretimi terk eden öğrenci sayısı, MEB raporlarına göre 250.000’i geçti. Terörle mücadele adı altında yürütülen uygulamalar nedeniyle en iyimser tahminle sayıları yüz bini aşan çocuk, aylardır okula gidemiyor. Savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli göçmenlerin çocukları için devletin sağladığı olanak, Kuran kurslarının ötesine geçemiyor. Siyasî iktidar dini siyasetin aracı olarak kullanma politikalarıyla cihatçı örgütlere militan yetişmesine neden olacak ortamı besliyor. Bütün bunlar nedeniyle ülkemizde demokrasiden, insan haklarının varlığından söz açmak, artık mümkün olmuyor.
Yeniden ve yeniden anımsatıyoruz ki özgürlük, bir kez kazanılınca sonsuza dek korunamaz. Özgürlüğü her kuşak, her gün yeniden kazanmak zorundadır.
Bütün yurttaşlarımızı laik düzenimizi ve özgürlüklerimizi korumaya, Üç Devrim Yasası’na sahip çıkmaya çağırıyoruz.”   

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...