17 Kasım 2015 01:00

Okurların görevi

Okurların görevi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

1) Ey okur! Şu dünyanın haline bak: Ankara ve Paris’ten sonra, suçlu arıyorsan çıldırana değil, çıldırtana bak! Çıldıranı bir yandan kim besliyor, bir de ona bak!
2) Karambole gelmesin: Bugün Türkiye’de esas gündem, anayasa değişikliğidir. Anayasa üzerinde oynanması, maddeler eklenmesi, maddeler çıkarılması ve benzeri girişimler, geleceğimizi karartacak değişiklikler getirebilir. Bunu unutma ey okur!
3) “Olmaz olmaz!” deme, olmaz olmaz:
Anayasada değişiklik yapmak, her ne kadar iktidar partisinin Meclisteki sayısıyla üstesinden geleceği bir iş olmasa da, “başkanlık sistemi”nin faşizme özenen başka bir parti ya da aynı kafada bir kısım milletvekili yoluyla iktidara destek olabileceğini de gözden kaçırma! Yakın tarihimizde örneği çoktur...
4) Ey okur, bilmelisin ki, iktidarın anayasada değişiklik yapmaya yönelmesi, gerçekte bir rejim değişikliğine gitmek demektir. Bunu gör ve ona göre davran!
5) Peki, okur nasıl davranmalı?
“Okurun elinden ne gelir ki şöyle ya da böyle davransın?” diye düşünmemeli!
Okurun elinden çok şey gelir:
Her okur, çevresindeki insanları ısrarla uyarsa ve “başkanlık sistemi” yoluyla rejim değişikliğine uğrayacağımızı anlatarak anayasa değişikliğinin geri dönülmez sonuçlar çıkaracağını açıklarsa, çoğunluğun muhalefetine güç katar. Bu güç çok önemlidir. “Kamuoyu oluşturmak” işte budur!
6) Okur kardeşim, anayasa konusunda bir de şu noktayı düşün: Türkiye’de, bugüne dek hangi anayasa parlamento tarafından hazırlanmıştır? Hiçbiri! Anayasayı hazırlamak, halkın bu konuda uzman olan bilge kişileri bir araya getirerek seçtiği KURUCU MECLİSin görevidir, biz böyle biliriz, böyle gördük. Ayrıca, anayasamıza girecek yeni maddelerin oluşum sürecine bütün halk kesimleri katılmalı, bu süreç tamamlanınca anayasa, halkın onayına sunulmalıdır. Demokratik yol budur.

NOT: Halkların Demokratik Partisinin 10 Kasım günü Atatürk’ü anma törenine katılmayışını doğru bulmuyorum; bu bir mantık hatasıdır: Atatürk’ün önderliğinde kazanılan bağımsızlık savaşının, bütün mazlum halklara (zulüm görmüş halklara) örnek olduğu bilinmiyor mu?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...