10 Kasım 2015 00:51

AKP’nin kazanacağını nasıl bildim?

AKP’nin kazanacağını nasıl bildim?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Seçim sonuçları üzerine değerlendirme yazmak için “sınıfsal tahlil”den yola çıkmanın artık pek de sağlam bir yol olmadığını düşünüyorum. Çünkü toplumumuzda sınıfların kendine özgü sınır çizgileri belirsizleşmeye başladı. “İşçi sınıfı” kapsamında görünen kimi yurttaşların “proleter” mi, “lümpen proleter mi?” olduğunu kestiremiyoruz. Eğer bizde “proleter” terimiyle kastedilen, “Sınıfının bilinciyle düşünen ve davranan işçi” ise onların ülke çapındaki ağırlığı pek hissedilmediği için, “proleter” terimini grevciler dışında somut biçimde görmek ve göstermek zorlaşıyor. Öyle değil de marifet lümpen* cenahından gelip çıtayı en üstlere oturtabilmekse, al işte buyur, “en geniş tabanlı önder”imiz bu sefer de malı götürdü! 

Kendi içinde siyasal bütünlük oluşturabilen bu “En geniş taban”ın adını koyabilir miyiz? Çok zor, ama şöyle bir tasvir denemesine yönelebiliriz: Kırsal kesimde hâlâ sözü geçen feodal kalıntılardan kentlerdeki lümpen tayfasına; küreselleşmenin tekelci ağababalarından İstanbul’daki kimi holding patronlarına; taşrada iş yapan yabancı sermaye uzantısı kimi makine-motor bayii ve kimi akaryakıt satıcısından şeriatçılığa ve tarikatçılığa oynayan molla takımına; siyasal destekle palazlandıkça kendini patron sayan kasaba “mütegallibesi”nden bunların yamağı mahalle kabadayısına; gündelik çirkin entrikayı “politika” gibi gösterip çevresinde yaymakla görevli “partili”den yandaş medya esnafı sözde gazetecilere ve daha bir yığın karanlık işlere her yerde, her zaman burnunu sokan gerici güruha kadar toplumun dokusuna girmiş çağ dışı kesimler ittifakı, bu “en geniş taban”ı oluşturmaktadır.  
*
Bir de soruyorlar bana, “1 Kasım seçiminde AKP’nin çoğunluğu ele geçireceğini önceden nasıl bildin de yazdın?” diye… Cevabım şudur: Yukarıdaki tabloyu kendi çıkarı açısından hangi partinin daha iyi kullanabileceğini sezemeyecek kadar “toplum dışı” biri değilim. İkincisi, CHP, 7 Haziran seçiminin sonuçlarına güvenerek gevşekliğini korumakla kalmadı; ayrıca, yukarıdaki tablonun belirginleştirdiği toplum manzarasını umursamadığı için, 35 ilde hiç milletvekili çıkaramadı. Bu partinin öncelikle başkanı, binde beşlik oy artışıyla kendini savunmayı düşünecek kadar “siyaset kültürü”nün dışında olduğunu göstermiştir, ne diyeyim? 7 Haziran’da yüzde 16.29 oranında oy alan MHP ise 1 Kasım’da 11.90’a düştü ve kaybettiği yaklaşık 2 milyon oyun herhalde hepsi AKP’ye gitti; konuşacak bir şey yok. 

Halkların Demokratik Partisi ise bence oyuna gelmiştir: Haziran’dan kasım ayına kadar olan süreçte PKK, kendisine yönelik tahriklere karşılık verip “terörist” görünümünü hatırlatarak HDP’nin oylarını olumsuz yönde etkilemiş ve “emanet” denen bir milyon dolayındaki oylar, bu kez AKP’ye gitmiştir. Şu da var ki, batı illerini geçelim, HDP’nin güçlü olduğu Muş, Ağrı, Bitlis ve Bingöl gibi doğu illerinde bu parti yüzde 11 oy yitirmiş, haziranda birinci parti olduğu Kars ve Ardahan’da bu kez birinciliği AKP’ye devretmiştir. Umumi manzara budur. 

Bu yazdıklarıma itirazı olan, lütfen cevaplasın beni. 

* Almanca sefil, ayyaş, düşkün anlamlarına gelen sözcük. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...