20 Haziran 2015 00:55

Kitaplarla, resimlerle büyümek...

Kitaplarla, resimlerle büyümek...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İlkokullar, ortaokullar ve liseler tatile girdi. Yaz günleri her çocuk ve genç için farklı geçecek. Kimi ailesiyle tatile çıkacak, kimi köyüne gidecek, kimi çalışacak, kimi yaz okullarına ya da kampa gidecek. Tatile girerken çocuklar ve gençler için yaz okulları, kamp organizasyonları, kurslar, atölyeler, spor okulları vb. etkinlikler düzenleniyor. Bunların çoğunun özel kuruluşlar tarafından yapıldığını ve asgari ücretli ya da dar gelirli ailelerin olanaklarını aştığını söylemeye gerek yok. Bununla birlikte, çocukların ve gençlerin ulaşabilecekleri etkinlikler de var. Bunlardan biri de Evrensel Basım Yayın’ın çocuk ve gençlik kitapları kampanyası... 

Evrensel Basım Yayın, yaz boyunca çocuk ve gençlik edebiyatı dizisindeki kitaplarını yüzde kırk gibi büyük bir indirimle okurlarıyla buluşturmayı hedefliyor. Kampanya, ilk gençlik dizisinden çocuk kitaplarına, renkli resimli kitaplardan Kürtçe çocuk kitaplarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. İlk gençlik dizisinde; Türkiye’den ve dünyadan çocuk ve gençlik edebiyatının seçkin yazarlarının, 10 yaş üstü çocukların ve gençlerin severek okuyacağı kitaplar yer alıyor. Yaşamın gerçekliğinden yola çıkarak yazılmış kimi hüzünlü, kimi eğlenceli ve serüvenli kitaplar. Ülkemizden ve dünyadan yazarların yapıtlarının bulunduğu Evrensel Çocuk dizisinde de 8 yaş üstü çocukların eğlenerek, severek okuyacakları ve okuma davranışı kazanmalarına yardımcı olacak öykü, roman, masal ve şiir kitapları bulunuyor. Okumayı yeni öğrenen ilköğretim 1. sınıf, okumasını pekiştirmek isteyen 2. sınıf öğrencilerinin severek okuyacağı renkli resimli kitaplar, ebeveynler tarafından okul öncesi çocuklara okunabilecek nitelikte. Ülkemiz yazarlarının ve çağdaş İran yazarlarının yazdığı bu kitaplardaki öyküler, tam sayfa renkli resimlerle destekleniyor. Görselliğin yanı sıra, öykülerdeki yazınsallık ve usta yazarların dili; okumayı yeni öğrenen çocukların okumasını pekiştirmesine ve okuma davranışı kazanmasına katkı sunacak nitelikte. 

Türkiye’den ve dünyadan edebiyat ustalarının yazdığı öykü ve romanların yer aldığı Kürtçe çocuk kitapları dizisi ise, çocuklara ana dilde okuma zevkini tattıracak nitelikte. Bazıları renkli resimli, bazıları da resimsiz olarak yayımlanan Kürtçe çocuk kitapları; okul öncesi, ilkokul 1. sınıf ve ilkokul öğrencileri için yazılan öykü ve romanları kapsıyor. Tevfik Taş’ın kaleminden Resmin Başyapıtlarına Yolculuk dizisi ise son derece özgün bir çalışma. Dizideki kitaplar, dünya resim tarihindeki 12 ünlü ressamın dünyaca tanınan 12 tablosundan yola çıkarak kurgulanan öykülerden oluşuyor. İlkokul 3. sınıftan başlayarak 9 yaş ve üstü çocuklara ve gençlere resim sanatını sevdirme ve tanıtma işlevi de olan kitaplar, özellikle görsel sanatlar dersleri için önemli bir başvuru kaynağı. Resim, müzik ve beden eğitimi derslerinin okul programlarındaki saatlerinin azaltıldığı, çocukların sanattan uzaklaştırılmaya çalışıldığı günümüzde bu kitaplar daha bir anlam kazanıyor. 

Evrensel Basım Yayın’ın ortak olup desteklediği İllüstrative Today ise, Türkiye’deki çocuk kitapları yayıncılığı açısından önemli bir proje... Şubat 2015’te başlayan Illustrative Today, kış dönemi çalışmalarını tamamladı. Çocuk kitapları resimlemesi anlamına gelen illüstrasyon sanatının tanıtımı, eğitimi, geliştirilmesi ve çocuk yayıncılığı alanında hak ettiği yeri alması açısından önemli bir adım olan sanat ve kültür organizasyonu İllüstrative Today’in yaz dönemi için başvuru ve kayıtları da başlamış bulunuyor. 30 Haziran’a kadar sürecek olan görüşmelerin ardından 2 Temmuz’da dersler başlayacak... Bu çalışmayı da, çocukların güzel olanı daha erken yaşta tanıyıp içselleştirmesi için önemli bir olanak olarak değerlendiriyorum ve çok önemsiyorum. Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin yıllardır düzenlediği uçurtma şenliği, Kuzguncuk Yaz Okulu gönüllülerinin düzenlediği yaz okulu da çocukların gelişimine katkı sunacak nitelikte birbirinden güzel ve yararlı etkinlikler. 

Evet, ülkede siyasetin toz duman ettiği bir ortamda güzel işler de yapılıyor ve bu işler, çocukların gençlerin kendilerine güven kazanmaları, sistemden özgürleşmeleri, yaratıcılıklarının gelişmesi açısından çok önemli. Bu etkinliklerin dokunduğu çocukların kimi bir uçurtmanın kuyruğuna takılıp bulutların üstüne çıkıyor, kimi bir kitabın sayfaları arasında yaşamı tanıyor, kimi renklerle resimlerle özgürleşiyor. Düşünen, sorgulayan, yaşama eleştirel gözle bakabilen çocuklar ve gençler için; daha çok kitap, daha çok resim, daha çok müzik ve daha çok emek verenlerin çoğalması umudumuzu da çoğaltıyor. 

  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...