14 Nisan 2015 00:28

İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı

İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Daha şimdiden 1 Mayıs tartışmaları başladı. “Yok şurada yapılsın, yok burada yapılsın…” diye başlayan çekişmeler, “Oraya izin vermem!” “Öyle bir verirsin ki!..” gibi, “Sensin!” “Benim!” sürtüşmelerine dönüştü. Oysa mesele nedir? Mesele, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın yüz binlerce işçi tarafından topluca kutlanması için, gelenek haline gelmiş bir yer olan Taksim Meydanı’nın işçilere açılmasıdır.
İşçi sınıfının örgütlü önderleri, İşçi Bayramı’nı kutlamak amacıyla her yıl olduğu gibi Taksim Meydanı’nı yeğlerken işçi sınıfının karşıtları, türlü bahanelerle kutlamaların Taksim’de yapılmasını, görevleri gereği engelleyip dururlar. Bununla da kalmayıp yüz binlerin katılacağı kutlama yeri olarak kelalaka bir yer gösterirler. Bu yıl da aynı dert, aynı çekişme…
Bıktık be! 1 Mayıs Bayramı’nın işçiler ve bütün emekçiler için gelenekselleşmiş kutlama alanı Taksim’dir! Bir kez olsun, Taksim konusunda zorluk çıkarmasan n’olur yani? 1 Mayıs’ın kutlanması, dünyanın bütün uygar ülkelerinde devlet yönetiminin de desteğiyle tatlılıkla gerçekleşiyor. Yalnızca bizde hır çıkarıyor yöneticiler. Bıktık be!
*
Tanıdık bir muhasebeci genç arkadaş, bana, “Büyüklü küçüklü bütün mükelleflerin bu seçimde HDP’ye oy vermek istediğini” söyledi. Bayıla bayıla anlattığına göre, kendisi de HDP’ye oy verecek. Bu demektir ki, “Acep ben nereye oy verecem?”
“Sosyalistim kardeşim” dedim, bu seçimde bana en yakın parti HDP…”
“Bir sürü sosyalist parti var ağbi, onlara değil de neden HDP’ye?” diye sordu.
“Bunu bilmeyecek ne var?” dedim, “O sosyalist partilerin barajı aşması olanaksız.”
“Öyleyse o küçük sosyalist partilerin tabanı da HDP’ye kayacak..” diyerek keyifle güldü.
İlginçtir, HDP’nin barajı geçip geçmeyeceğini kimse tartışmıyor. Ola ki herkes, barajı geçeceğinden emin! Başka bir ilginç konu ise “Burnundan kıl aldırmayan kimi kendini beğenmiş aydınlar”ın bile HDP’ye yakınlık göstermesi. Çünkü susuyorlar. Bu ne demek? “Susmak”, HDP’ye oy vereceklerini gizlemek demek. Genç muhasebecinin “Büyüklü küçüklü bütün mükellefler” dediği esnaf ve zanaatkarlar da demek ki HDP’ye yöneliyor. Bak bunu rüyamda görsem inanmazdım!
Bu ne demek? HDP, bu seçimde ağırlığını fena halde hissettirecek demek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...