Marksizm'i sindirmenin sağlam bir yolu
Marksizm üzerine bilgi edinmek, bu felsefî ve siyasal düşünce sisteminin teorik ve ideolojik temellerini öğrenmek demektir. Ancak, Marksizm’i benimsemek için bu kadarı yetmez. Çünkü o, düşüncede kalmayıp, temel olarak insanın davranışlarına yön veren canlı ve etkili bir düşünceler bütünüdür. Bundan ötürü Marksizm, doğrudan doğruya bir “Eylem felsefesi”dir: Marx’a göre, filozoflar, dünyayı yorumlamakla yetinmişlerdir; oysa felsefenin görevi, dünyayı değiştirmek olmalıdır. Daha açık deyişle Marksizm, dünyayı değiştirmeye yönelen bir felsefedir. Bu nedenle bir “eylem felsefesi”dir.
Elimin altındaki kitabın adı da aynen böyle: Bir Eylem Felsefesi. Evrensel Basım Yayın’dan çıkan bu kitabı, ileri insanlıktan yana herkesin okumasında yarar görüyorum. Marksizm’e ilişkin çok yönlü bilgileri açık, anlaşılır ve eksiksiz biçimde sunan bu 150 sayfalık yayını, okurlarımın bir “başucu kitabı” olarak değerlendireceğini düşünüyorum. Dahası da var: Söz konusu “eylem felsefesi” kitabını okurlarımızın yaygınlaştırma eylemine girişeceğini de düşünüyorum.
Konuyu bütün yönleriyle kuşatmak için hazırlanan bu kitap, uluslararası düzeyde tanınmış sekiz Marksist tarafından yazılmış. Bu yetkin sekiz Marksist’in her biri, eylem felsefesinin ayrı bir ucundan tutmuş ve böylelikle konuyu değişik alanlardan çerçeveleyen kolektif bir çalışma çıkmış ortaya. Konular şöyle sıralanıyor: “Marksizm ve Tarih”, “Marksizm ve İktisat Teorisi”, “Diyalektik Materyalizm”, “Marksizm ve Felsefenin Gelişimi”, “Marksizm ve Kültür”, “Komünist Manifesto”, “Yüz Yıllık Tarihsel ve Teorik Gelişim”, “Komünist Manifesto ve İktidar Mücadelesi”.
Bu konuları ele alan yazarların birçoğunu, daha önce Türkçeye çevrilen yapıtlarından tanıyoruz: Maurice Dobb, J.D. Bernal, Maurice Cornforth ve Christopher Hill. Bu yazarlar, uluslararası sosyalist hareket içindeki savaşımcı kimlikleriyle adını duyurmuştur. Ama asıl önemlisini atlamayalım: Dünyayı değiştirecek bir dünya görüşü olarak Marksizm, tarih, iktisat, felsefe, bilim, sanat ve politika hakkında ileri sürdüğü tezler üzerinden eksiksiz anlatılmış.
“Bir Eylem felsefesi” başlıklı bu kitabı, uzun yıllardır “ağırlaştırılmış müebbet”ten hapis yatan can kardeşimiz Tonguç Ok çevirmiş. Söz konusu çeviri, şerbet gibi anlatımı sayesinde kitabın yalnızca “yutar gibi” değil, sindirilerek okunmasını sağladığı için, öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Marksizm’i anlatan kitapların çeviri anlayışı işte böyle olsa gerek.
Evrensel'i Takip Et