16 Aralık 2014 01:00

'Kürt sorunu' ve ben (5)

'Kürt sorunu' ve ben (5)

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bingöl’ün Göriz köyünde görev yapan ilk öğretmen olarak gözlemlerimi, duygu ve düşüncelerimi, önceki dört kısa yazımda yeterince anlattığımı düşünüyorum. Sözü uzatmak istemem, ama işe yarayacak olsa Göriz üzerine dört değil, dört bin yazı da yazılabilirim. Yeter ki bu insanları gerçekten YURTTAŞ yerine koyalım. Onları da İNSAN sayalım. Böyle yaparsak, Görizlileri de seviyoruz demektir. Sevgi! İşte o zaman bu iş bitmiş, çözüm yolu bulunmuş demektir. O zaman, “Çözüm süreci” falan feşmekana gerek yoktur. Çünkü bana öyle geliyor ki, yıllardır gündemde kalan bu tür formüller, görüldüğü kadarıyla çözümün ertelenmesine yarayan bir süreçtir.
Gerçek çözümün mayası, eşit yurttaşlık ilkesindedir. Yurdumuzda yaşayan bütün yurttaşların özgürlüğü temelinde, kardeşçe birlikte yaşamayı öngören, ayrımcılığa hiçbir şekilde olanak tanımayan, adil, onur kırıcı yaklaşımları reddeden, her alanda ve her uygulamada “Eşit yurttaşlık”ı esas alan bir çözüm için güçlerimizi birleştirmek yeterlidir. Çözüm budur. Bu saydıklarıma itirazı olan, Kürt yurttaşlarımıza saygı ve sevgi duymayan ayrımcılardır, ırkçılardır, faşistlerdir.
Çok söylenmiştir, ama yine de söyleyeyim: Her şey İNSAN’ı sevmekle başlar. Göriz köyünde üç yıl boyunca yaşarken, bu konuda kendimi hep sorguladım. Onları küçümsüyor olsam, insani görevlerimi birçok yönden kaytarırdım. Oysa kafamda hep bu insanların insanca yaşamasına olanak açacak düşünceler vardı. Bu düşüncelerin belki çoğu hayaldi. N’olursa olsun, onların iyiliğini istiyordum. Çünkü onları seviyordum. İNSAN oldukları için seviyordum…
Şu da var: O insanların acınacak durumda olmaları, açıkçası, onlara acıyor olmam da, “eşit yurttaşlık” konusunu hep aklımda tutmama, bu konuyla yatıp kalkmama neden oluyordu.
Benim bu yaklaşımım, içtenlikli olmayı kararlılığa çeviren bir ilerici için normaldi. Gerçeğe sırt çevirmek ise alçaklıktı, hayvanlıktı. Böyle hayvanları da gördüm Bingöl’de.
Eğer sen onu hakir görürsen, günün birinde onun bu tutuma isyan etmesi doğaldır.
Durup durup söylerim hep. Yine de söyleyeceğim: Düşünce planında “ezilen insanlar” konusunda temel yaklaşım, hümanist düşüncedir. Bütün ileri teori ve ideolojilerin kökeninde hümanizm vardır, insan sevgisi vardır. İnsanların eşitliği, kardeşliği vardır; çağımıza yaraşır düzeyde bir toplumsal yaşam biçimini özlemek vardır.
 Zor günlerde, Türkler de Kürtler de “halklar arası dayanışma”nın üstün örneğini gösterecek kadar asil davranabilen halklardır. Emperyalizmin oyununa gelinmediği sürece…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...