11 Kasım 2014 00:57

Dört değerli kitap

Dört değerli kitap

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Aylardır kendimce değerlendirerek tanıtmak istediğim kitaplar var. Neyleyim ki, son iki aydan bu yana, Anadolu’nun birçok kentinde “müzik sanatı” üzerine konuşmalar yapan bir “gezgin” konumunda olduğum için, elim değmedi, yazamadım. Bugün de genişçe yazamayacağım; çünkü kitapları okumak yetmez; o kitapları derinlemesine inceleyerek yazarının asıl derdinin ne olduğunu, ne söylemek istediğini anlamış olmam gerek. Bu kısacık köşe yazısında şimdilik, söz konusu kitapların künyesini vermekle yetineceğim. Böylece en azından bir “değerlendirme/eleştirme” yazısına değer gördüğüm kitapların adını açıklamış olacağım: Evet, bu bir ilk adım…
Yayımlanma tarihine göre ilk kitap, “Nizamülmülk’ün Öldürülüşü” başlığını taşıyor. Yazarı, ülkemizde edebiyat sanatı için bugüne değin nasılsa canını vermemiş olan Ahmet Yıldız. İstanbul’da Kaynak Yayınları’ndan 2014’ün şubat ayında çıkmış ve ben bu 166 sayfalık hikaye kitabındaki hikayelerden ancak üçünü okuyabildim, iyi mi? Kendimi bağışlayamıyorum.
İkinci kitap, değerli yazar dostum Alper Akçam’ın: “Dillerine Kurban”. Bir de alt başlığı var: “Orhan Kemal’de Diyalojik Perspektif”. 238 sayfadan oluşan kitap, İstanbul’da Tekin Yayınları tarafından Eylül 2014’te yayınlanmış; 238 sayfa. Anlaşılacağı gibi Alper Akçam, gelmiş geçmiş en büyük yazarlarımızdan Orhan Kemal’in eserleri üzerine köklü bir değerlendirme çalışmasına girişmiş. Böylesi yapıcı ve yaratıcı bir girişim dolayısıyla edebiyat çevrelerinin yapacağı tek şey var: Yazarını kutlamak.
Üçüncü kitap, değerli bir araştırmacı-yazar olan Yaşar Atan’ın: “Troya’dan Savaş Efsaneleri”. Kitabın bir de üst başlığı var: “Homeros’un İzinde”. Kaynak Yayınları’ndan 2014’ün ekim ayında çıkan bu kitap, 210 sayfa. Yaşar Atan, mitoloji alanında incelemeleri ve çevirileriyle tanınan değerli bir aydınımız. Antik Yunan mitolojisine, ileri insanlık açısından ilginç bir yaklaşım getirdiğini söyleyebilirim.   
Dördüncü kitap, editörlüğünü Zeki Nacakçı ve Alâaddin Canbay’ın yaptığı “Müzik Kültürü” başlığını taşıyor. 2013’ün ekim ayında Pegem Akademi Yayınları tarafından çıkarılmış. Kitabın konusunu oluşturan “müzik kültürü”, eğitim fakülteleri bünyesindeki “müzik öğretmenliği” ana bilim/ana sanat dallarında öğretimi yapılan bir ders olmasına karşın, bana kalırsa aynı zamanda müziksever aydınlarımız için bulunmaz bir nimet!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...