21 Ekim 2014 00:13

Aynı pistonun ardında

Aynı pistonun ardında

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yeryüzünde kültür üreten tek canlı, insanoğludur. Biyopsişik, sosyal ve kültürel bir varlık olan insanoğlu, 21. yüzyılda bile eğer ülkesindeki egemen sınıfların dayattığı siyasal yapı ve düşünce biçimiyle yetiniyorsa insanlık görevlerinden uzaklaşıyor demektir. Çünkü insanın tanımında eskiyle yetinmek değil, yeniyi yaratmak vardır.  

 Eskiyle yetinmek açısından yurdumuzdaki karanlık tablo, birdenbire karşımıza çıkmış değildir. Çeyreğine bile ulaşılamamış aydınlanma hareketi ve emperyalizmin yurdumuzda sözünü geçirir olmasının başlamasıyla son altmış yıldan bu yana karanlık güçler, siyasal erkini 12 Mart ve 12 Eylül darbeleriyle perçinlemiş, onların dozerle açtığı geriye giden yol, sonraları asfaltlanmaya başlamıştır: Devletin elindeki bütün olanaklar, dış güçlerin isteği doğrultusunda ve onlarla iş birliği içinde, gerici güçler tarafından Orta Çağa yöneliyorsa, böyle bir durumda genç kuşaklar da bu etkilenmenin içinde yetişerek doğallıkla geriden ve gericilikten yana olacaktır.

Yaşanan bu tablo karşısında, emekçilere ve emekçilerden yana devrimcilere düşen sorumluluklar ve görevlerin başında gelen, ortak hedeflerde birleşmektir. Bizi başarıya götürecek olan, bütün zinde güçleri aynı pistonun arkasında toplayabilmek anlayışı ve uygulamasıdır. Ancak bu sayede etkin bir muhalefet seferberliğine girişilir.

*

Yukarıda belirtilen muhalefet seferberliği, hem uzun erimli, hem de kısa erimli amaçlar için geçerlidir. Bizi başarıya götürecek yol, güç birliği uygulamasıdır. 

Özellikle düşünce ve sanat etkinliklerinin düzenlenmesinde, birbirine yakınlık duyan kuruluşların tabanlarını bir araya getirmenin sayısız yararları vardır. En başta, toplumda yeterince yerleşmemiş olan “güç birliği geleneği”ni, sanat etkinlikleri yoluyla yeşertebiliriz. Bu tür kolektif çalışmaların meyveleri olgunlaştıkça düşünce ve sanat alanındaki yaygınlaşma oranı yükselecektir. Adı konsun konmasın, bu tür ileri kuruluşları bir araya getiren birlik-bütünlük kavrayışı, gençliğimizin önüne yurt çapında yepyeni, aydınlık bir hava getirecek, onlar da bu temiz havayı solumaya başlayacaktır. 

İyimser olmak zorundayız. Geriye gidiş karşısında görev bilinciyle davranır ve bu konuda dayanışma içine girersek, tarih boyunca yaşandığı gibi, “ileri”nin “geri” karşısında her zaman başarı kazanması kaçınılmazdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa