12 Ağustos 2014 00:05

Eleştiri, düzey yükseltir

Eleştiri, düzey yükseltir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sandık demokrasisi” karşısında nefret duyguları kabaran bir aydın olarak geçen haftaki yazıma, “İnadına bir seçim yazısı değil!” diye başlık koymuştum. Bu başlığa birkaç okurumdan itiraz geldi ve buna bağlı olarak seçimleri neden küçümsediğim soruldu. Cevaplıyorum:
Birincisi, “Evrensel” gazetesi okuruna seçim öncesinde yol gösterici yazılar yazmanın yeri yoktur. Çünkü okurlarımız, seçimlerde hangi yönde oy kullanacağını en az benim kadar bilir.
İkincisi, “seçim öncesi yazısı”nı kendime yakıştıramam: Bizim gibi çoğunluğu aydınlanmamış olan ülkelerde “seçim”, demokratik bir mekanizma gibi görünen ve gösterilen, ama sonucu belli bir oylamadır. Yineliyorum: Nüfusunun çoğunluğu aydınlanmamış olan ülkelerde, en gerici parti (ya da kişi) hangisiyse, seçimi işte o parti ya da o kişi kazanır; yani kurulu düzenin bekçileri kazanır.
Aydınlanmış seçmene ders vermeye kalkışmayı ise yakışıksız buluyorum. “Evrensel” yazarı, okurlarının yurtta ve dünyada olan biteni değerlendirme kavrayışına güvenir. Okurlarımız, zaten bu kavrayışı nedeniyle Evrensel gazetesini almakta değil midir?
Evrensel, okurlarıyla yazarlarının “kafadar” olduğu bir gazetedir. Konuya böyle bakarsak, hem okurlar hem de yazarlar, kendini olduğu kadar, “gazete” olgusunu da sorgulamak durumundadır. Bana kalırsa söz konusu “karşılıklı işleyen sorgulama”, yani eleştirel düzey, yirmi yıllık süreç içinde Evrensel’i “Türkiye’nin en iyi gazetesi” yapmıştır.        
Bu gururu okurlarımla birlikte yaşıyorum, ama yetmiyor: Eleştirel yaklaşımı, başka deyişle karşılıklı işleyen sorgulamayı geliştirdiğimiz ölçüde Evrensel, “Dünyanın en iyi gazetelerinden biri” olacaktır, işte o kadar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...