22 Temmuz 2014 00:34

Rozet Atatürkçülüğü

Rozet Atatürkçülüğü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Son günlerde, Orkestra Şefi Gürer Aykal ile Besteci ve Piyanist Fazıl Say arasında, basına da yansıyan bir tartışma yaşandı. Fazıl Say, belediye seçimlerinde, AKP’nin genel başkan yardımcılığını yapmış olan bir adayın Antalya’da seçimi kazanması dolayısıyla 14 yıl emek verdiği Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin sanat yönetmenliğinden çekildiğini açıklamıştı. Bunun üzerine hemen harekete geçen Gürer Aykal, Antalya’ya giderek Belediye Başkanı ile festivalin sponsorluğu konusunda görüşmelere başladı. Bu iş birliğini, festivalin kurucusu Fazıl Say değil, kim olsa yadırgardı. Ne var ki Gürer Aykal, yaptığı basın açıklamasıyla “Atatürk’ün Müzik Devrimi’nin yılmaz bir askeri” olduğunu belirtirken, kendisini eleştirenleri de şöyle niteliyordu: “Egoları incinmiş, temeli olmayan sığ politik eleştirileriyle hedef gösterenler…”
Bu tür sözler üzerine Fazıl Say’ın bundan böyle Gürer Aykal’ı muhatap almayacağı açıktır. Sıkışınca her zaman yaptığı gibi, “Atatürk”, “Çoksesli müzik”, “Göğsümden yaşam boyu eksik etmediğim Atatürk rozeti” gibi sözlere sığınan Aykal’ın, yaşamı boyunca Atatürkçülük ile hiç bağdaşmayan tutum ve davranışlarını yazmaya kalksam, uzun bir yazı dizisi çıkar ortaya.     
 Fazıl Say, bugün 44 yaşında bir dünya bestecisi ve bir dünya piyanistidir. Ne söyleyeceğini, ne yapacağını bilir.
 Şunu da ekleyeyim: Bu tür olumsuz olayların öğretici tarafları vardır. Önemli olan, bu olumsuzlukların, sağlam insanların üstüne sıçramasına meydan vermemektir.
 Sözüm bu kadar.  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...