17 Ocak 2014 00:10

İnternet’e özel dua ile girilsin, başbakan emriyle çıkılsın

İnternet’e özel dua ile girilsin, başbakan emriyle çıkılsın

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Haftalık mizah dergisi Penguen’in son sayısı yine çok manidar bir kapakla çıktı. Bu kapakta, Başbakan Erdoğan ile bıyıklı bir bakan veya bürokrat kişisi bilgisayar ekranı başında konuşuyorlar.
Başbakan ekrana bakıyor…
Bürokrat kişiyse ceketinin önünü iliklerken öne doğru saygıyla eğilir pozisyonda.
Aralarındaki diyalog şöyle:
Başbakan: Bu siteyi nereden kapatıyorduk?
Bürokrat: TİB’e veya Ulaştırma Bakanlığına söylüyoruz efendim, hemen kapatıyorlar.
Başbakan: Yok lan, şurda bir yerde çarpı vardı…
Bürokrat: Sağda üstte efendim.
Bu karikatür kanımca İnternet Yasası’nda yapılan değişikliği çok kaba ama net bir şekilde anlatıyor. Evet, bundan böyle İnternet’te bir içeriğin engellenmesi veya site kapatma tamamen Hükümetin inisiyatifine geçmiş durumda. Savcılar, mahkemeler filan bu süreçte devreden çıkartılarak, gelen şikâyetler doğrultusunda site kapatmak veya içeriğe erişimi engellemek artık mümkün kılınıyor.
Yasanın bu değişen haliyle yakında Facebook, Twitter gibi yer sağlayıcıların içerikleri nedeniyle kapatılması çok mümkün görünüyor. Bu yasa, TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı), Ulaştırma Bakanlığı ve erişim sağlayıcıların (TTnet gibi)  bir araya gelerek bir içeriğin kaldırılması ya da siteye erişimin engellenmesi kararını vermesine olanak tanıyor. Besbelli ki, bütün bu sivil gibi görünen ama aslında Ankara’dan idare edilen birliklerin seçim öncesinde hükümete karşı girişilecek yeni sızıntı haberlere, belgelere karşı duvar örmesi tasarlanmış. O nedenle, Penguen kapağı başımıza gelen felaketlerin aslında sadece bir bölümünü anlatıyor. Hükümet sadece içerik engelleme ya da site kapatma derdinde değil; aynı zamanda İnternet kullanıcılarının fişlenmesi ve takibi de yasal hale getirilmiş durumda.
Şimdi, bu vahşi düzenlemenin çarşamba günü güya “yumuşatılarak” Meclisten geçtiği yazılıyor… Birileri sahiden bizimle dalga geçiyor. Ne yumuşaması? Yakında İnternet’e girerken T.C. kimlik numarası, hatta modem alırken parmak izi filan isterlerse şaşmayın… Facebook ve Twitter gibi içerik sağlayıcıları bitirme planından tutun da, İnternet’te hukuksuz içerik sildirmeye, içeriğe erişimi engellemeye kadar her türlü antidemokratik girişim yasalaşıyor. Hem de AKP elini kirletmeden, adı sansürcüye çıkmadan tüm bu pis işleri sözde sivil bir kurula yaptırmayı planlıyor.
Lafı fazla uzatmadan işin uzmanına söz vermekte fayda var. İnternet Yasası’nda değişikliği en iyi anlatan kişilerden biri olan, turkinternet.com sitesinin kurucusu Füsun Nebil olayın vahametini çok güzel anlatıyor. Onun kaleminden okuyalım:
* “Verilen önerge ile ‘özel hayatın gizliliği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerine bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan başkan veya ilişkili olduğu bakanın emri üzerine erişim engellenmesi başkanlık tarafından yazılır maddesindeki bakanın engelleme yetkisi kaldırılmış. Sadece Telekomünikasyon İletişim Başkanı talimat verebilecekmiş. Bunu yumuşama olarak kim adlandırdı merak ediyorum. Sonuçta eskiden 2 kişi, şimdi 1 kişi bu talimatı veriyor. Mahkeme kararı diye bir şey yok. Talimat var.
* Sadece özel hayatın gizliliği durumunda talimatla engelleme söz konusu olabilecekmiş. İyi de, ‘özel hayatın gizliliği’nin sınırı nedir? Örneğin bizi yöneten kişilerin yolsuzluk konusundaki haberleri bir özel hayat gizliliği midir?Halkın kendisini yöneten kişilerin nasıl yönettiğini, 2 tane iyi şey yapıp, 1 tane kendisine bir şey ayırmayacağını nasıl bileceğiz. Yoksa ‘bir şeyler yapıyor, eh o kadar da yesin artık’ mı diyeceğiz? Bunu nerden öğreneceğiz? Bu maddedeki yumuşama nerededir?
* Verilen önerge ile engelleme kararına yönelik olarak, sulh ceza mahkemesine itiraz yolu da açılıyor. Bu iyi bir madde. Buna yumuşama denilebilir. Makyaj dediğimiz maddelerden birisi bu.
* Tüzel kişilerin TİB’e başvurmak kaydıyla itiraz hakları da elinden alındı. Yeni düzenlemeyle artık sadece gerçek kişiler özel hayatı ihlal gerekçesiyle TİB’e başvurabilecek. Bu konuda uygulamaya bakmak lazım.
Buna karşın en korkutucu madde orada duruyor; ‘Erişim Sağlayıcılar Birliği’ geçti. Yani İnternet’i artık TİB değil, TİB’den gelen talimatla bu birlik engelleyecek. Yani devlet artık sansür yapmayacak, ‘SİVİL İNİSİYATİF!’ sansür yapacak. Hep beraber gülelim… Bu bazıları amatör olan oyuncuların yazdığı ve “Çok Güzel Hareketler Bunlar” adlı programda sunulan türden bir piyes sanırım. Kim yutacak? Dünya? Biz? BTK tarafından tüzüğü onaylanmış, merkezi Ankara’da olan ve katılımın mecburi olduğu bir organizasyonun neresi sivil inisiyatif?”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...