10 Aralık 2014 13:04

Olumsuz hava etkiledi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyümenin beklentilerin altında kalmasında olumsuz hava koşullarının etkisiyle rekolte kayıplarının etkisi olduğunu söyledi.

Paylaş

Ekonomik büyüme verileri, üçüncü çeyrekte beklenin altında kaldı. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, üçüncü çeyrekte ekonomik büyüme, yüzde 2.9-3.0 dolayındaki beklentilere karşın yüzde 1.7 büyüdü, ilk dokuz ayda büyüme yüzde 2.8 oldu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyümenin beklentilerin altında kalmasında olumsuz hava koşullarının etkisiyle rekolte kayıplarının etkisi olduğunu söyledi.

TÜRKİYE 9 AYDA YÜZDE 2.8 BÜYÜDÜ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) III. Çeyrek (temmuz-eylül, 2014) dönemine ait gayrisafi yurt içi hasıla (büyüme) rakamlarını açıkladı.

Buna göre Türkiye, 2014’ün üçüncü döneminde sabit fiyatlarla yüzde 1.7 büyüdü. Böylece üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla 33 milyar 530 milyon TL oldu. 2014’ün 9 aylık döneminde de bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayrisafi yurt içi hasıla yüzde 2.8’lik artışla 93.7 milyar TL’yi aştı.

MERKEZ TARIMI SUÇLADI

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, milli gelirdeki artışın az olmasını tarım sektörüne  bağladı.
GSYH verilerine bakıldığında tarım hasılasının 3. çeyrekte eksi yüzde 5’e yakın daraldığını belirterek Başçı şöyle dedi: “Don ve yağışlardaki öngörülemez hareketler tarımsal hasılayı oldukça ciddi bir şekilde aşağı yönde etkiledi. Üçüncü çeyrekte tarımın ağırlığı yüksek. Dolayısıyla gayrisafi hasılanın beklenenden oldukça düşük gelmiş olmasının en önemli sebebi, tarım hasılasındaki düşüş. Bu sadece büyümeyi aşağı yönde etkilemiyor. Aynı zamanda enflasyonu da yukarı yönde etkiliyor” dedi.

2014’TEN UMUDU KESMİŞTİK

Düşük gelen üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Ekim ayında düşük gelen sanayi üretiminden sonra ekonomide son çeyrekte bir canlanma beklentimiz de ortadan kalkmış, biz zaten 2014’ten umudu kesmiştik” dedi.

CHP: AKP’NİN MODELİ İFLAS ETTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, son büyüme rakamlarının Hükümetin 2014 için söz verdiği gelir artışını sağlayamayacağını ve vatandaşların borç yükünün artacağını belirterek, “AKP’nin Türkiye’ye ve millete boş sözden başka verebileceği bir şey kalmamıştır” dedi. Türkiye’de 3. çeyrek büyümesinin yüzde 8’inin ailelerin tüketiminden, yüzde 37.3’ünün ise devletin tüketim harcamalarındaki artıştan kaynaklandığına dikkat çeken Öztrak, “Ailelerin tüketimi adeta durdu. Ailelerin tüketemediğini, devlet tüketti” değerlendirmesinde bulundu. Öztrak’ın diğer tespitleri şöyle: “Büyüme hedefi tutmayacak. 2014 kayıp yıl oldu. Gelir sabit, borç artıyor. AKP’nin büyüme modeli iflas etti.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Spor aracılığıyla köprüler kurmak' için bir araya geldiler

SONRAKİ HABER

Bütçe isyanına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...