03 Aralık 2014 01:14

Komisyon Güler’i dinliyor

Komisyon bugün Muammer Güler’i dinleyecek. Eski Bakanın oğlu Barış Güler, “Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek” suçlamasıyla bir süre tutuklu kalmıştı

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

Mahkemelerin takipsizlik kararı verdiği yolsuzluk ve rüşvet skandalına ilişkin çalışmalarını sürdüren Meclis Komisyonu bugün Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’i dinleyecek. Eski Bakanın oğlu Barış Güler, yine Eski Bakan Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan ile birlikte “Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek” suçlamasıyla bir süre tutuklu kalmışlardı.

Skandalın ortaya çıkmasının ardından Güler ailesine ilişkin çok sayıda iddia gündeme gelmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görev yapan polislerin, Muammer Güler’in talimatıyla oğlu Barış Güler’i yolsuzluk soruşturması kapsamında takibe alan polisleri takip ettiği iddia edilmiş, takibin takibine ilişkin görüntülen soruşturma dosyasına eklenmişti.

‘OĞLUM DİKKATLİ OL’ DEMİŞTİ

İddiaya göre Barış Güler, 26 Ekim’de takip edildiklerini anlayınca durumu dönemin İçişleri Bakanı olan babası Muammer Güler’e anlatmıştı. Bakan Güler de oğluna dikkatli olması konusunda uyarıda bulunarak, takibin kimlerce yapıldığının tespiti için İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesine talimat vermişti. Bunun üzerine İstihbarat Şubesi görevlileri, önce Organize Suçlarla Mücadele Şubesini ardından Mali Suçlar Şubesini arayarak takip ettikleri kişiler arasında Barış Güler’in olup olmadığını sormuş, olumsuz yanıt almıştı. Ancak buna rağmen istihbarat ekipleri, yolsuzluk skandalının merkezindeki isim olan Reza Zarrab’ın ofis ve iş yerinin çevresinde takipte bulunan başka birime bağlı polisleri tespit etmişlerdi. 17 Aralık’taki operasyonun daha ileri tarihte yapılacağı, ancak Zarrab ve çevresindeki takibin takibe takılması nedeniyle, delillerin karartılması endişesiyle erkene alındığı iddia edilmişti.

ZARRAB İÇİN REFERANS MEKTUBU

Ayrıca takipsizlik kararı veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından Meclis Komisyonuna iletilen ifadelerde, Mülkiye Başmüfettişi Abdullah Erin’in o dönem danışmanı olduğu Muammer Güler’in Reza Zarrab için Çin’deki Kunlun Bank’a referans mektubu gönderdiğini ortaya çıkmıştı. Söz konusu referans mektuplarının bizzat Zarrab ve bakanın oğlu Barış Güler tarafından hazırlandığı iddia edilmişti.
Erin ifadesinde şunları dile getirmişti: “Bakan Bey bana bu konu ile ilgilenmemi söyledi. Barış Güler yazılacak mektubun örneğini mail’ime gönderdi, ben de bunu sekreterim aracılığıyla bürokratik bir yazı haline getirmeye çalıştım. Sayın Bakanın imzasından çıkacağı için bir isme hitaben yazılması gerektiğini kendilerine söyledim. Çünkü yazılan mektup Bakan Bey’in kişisel referans mektubu idi (...) Barış Güler’in yönlendirmesi ile Reza Zarrab ile telefonla görüştüm. Daha sonra bana yazılacak isimleri gönderdiler, mektuba o isimleri yazdım.”

ÖNCEKİ HABER

Engelliler lütuf değil haklarını istiyor

SONRAKİ HABER

Tarafsız tanıkların dinlenmesi engelleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa