30 Kasım 2014 11:59

Kobanê’de vekalet savaşı mı yürütülüyor?

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Türkiye tarafından geldiği belirtilen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê’ye geçerken infilak etmesini Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Türkiye tarafından geldiği belirtilen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê’ye geçerken infilak etmesini Meclis gündemine taşıdı. Sarıyıldız, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soru önergesi vererek, “Kobanê’de vekalet savaşı mı yürütülüyor. IŞİD’in Türkiye Cumhuriyeti topraklarından bu tür saldırılar düzenlemesi çokça sözüne edilen ‘Kamu güvenliği’nin tesisi için bir tehdit oluşturmuyor mu?” diye sordu.

Saldırı hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yazılı soru önergesi veren Sarıyıldız, Türk askerlerinin IŞİD çeteleri ile olan samimi görüntülerinin çoğu kez basına yansımasının ardından bu ilişkinin en vahiminin dün yaşandığına işaret etti. Sarıyıldız, Türkiye’yi hala bir üs olarak kullanan IŞİD üyelerine gösterilen müsamahanın Türkiye’deki demokratik çözüm umutlarını hançerlediğinin altını çizdi.

‘IŞİD’İN VARLIĞI “KAMU GÜVENLİĞİ” İÇİN TEHDİT DEĞİL Mİ?’

Sarıyıldız, Başbakan Davutoğlu’na yanıtlaması talebi ile şunları sordu: “Türkiye tarafından geldiği belirtilen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê’ye geçerken infilak ettiği iddiası hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Türkiye tarafından TMO’ya ait buğday filosuna yerleşen IŞİD çetelerinin sınır kapısına ve kente saldırdığı anın görüntü ve fotoğrafları hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? TMO ile Mürşitpınar Sınır Kapısı arasında sadece 25 metre mesafe olmasına rağmen sınır kapısında bulunan askerler buğday silosuna yerleşen IŞİD çetelerine neden müdahale etmemiştir? Milletvekillerinin dahi Mürşitpınar Sınır Kapısına yaklaşmasına izin vermeyen asker ve polisler nasıl olur da IŞİD çetelerinin geçişini fark etmemiştir? 1’i yaralı 15 IŞİD çete mensubunun Etmanekê Köyü’nde boş bir eve girdiği, hava karardıktan sonra 16 zırhlı aracın köye girdiği iddia doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise 15 çete mensubu zırhlı araçlar tarafından nasıl fark edilmedi mi? Ya da çete üyeleri başka bir alana mı taşındı?

Devletin “güvenlik” gerekçesi ile sınır hattında boşalttığı köyler IŞİD çetelerinin geçişini kolaylaştırmak için mi yapıldı? Saldırının heyetimizin uzun bir aradan sonra Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’la yapacağı güne denk gelmesi bir tesadüf müdür? IŞİD’in Türkiye Cumhuriyeti topraklarından bu tür saldırılar düzenlemesi çokça sözüne edilen ‘Kamu güvenliği’nin tesisi için bir tehdit oluşturmuyor mu? Kobanê’de bir vekalet savaşı mı yürütülüyor? Rojavada’ki kantonları kabul etmeyi düşünüyor musunuz? Rojava’da yaşayan Kürtlerin kolektif hakları konusunda somut eylem planınız nedir?” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar şiddete, sömürüye, işkenceye karşı yürüdü

SONRAKİ HABER

Tahrir’de adalet arayışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa