28 Kasım 2014 11:09

Kağıtta yazıldığı gibi değil

Barınma, ulaşım, fakülte inşaatı, kütüphane gibi en temel ihtiyaçlar tam olarak tamamlanmadan bazılarını da çözmek üzere adım bile atmadan üniversiteyi açmakla kalmadılar, öğrenci sayısını da 10 bine çıkardılar

Paylaş

RONİ IŞIK
AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, AKP iktidarının her ile bir üniversite kurma hastalığı/tutumundan dolayı kurulmuştu. 2007 yılında resmi olarak Erzurum’a bağlı bir fakülte olmaktan çıkıp fiili olarak kuruldu ama üniversitedense lisenin devamı demek daha doğru olur burası için. Barınma, ulaşım, fakülte inşaatı, kütüphane gibi en temel ihtiyaçlar tam olarak tamamlanmadan bazılarını da çözmek üzere adım bile atmadan üniversiteyi açmakla kalmadılar, öğrenci sayısını da 10 bine çıkardılar.

Ağrı’da öğrenci olmanın en büyük zorluklarından birisi barınma sorunu. Üniversitemizde yeterli sayıda yurt olmadığından ev kiralamak zorunda kaldık. TOKİ’lerde kalan arkadaşlarımız da öğrenci olduğu için evlerden kovulunca, herkesin gitmek zorunda kaldığı yer yine her yerde olduğu gibi cemaat yurtları oldu. Benim köylüm, üniversiteyi kazanıp kayıt yaptırdıktan sonra yurda yerleşemediği için okulu bırakmak zorunda kaldı. Yani ya cemaat evlerine gidip okuyacaksın ya da en temel hakkın olan eğitim hakkından mahrum kalacaksın!

YERLEŞİM YERİN BURASI DEĞİL

Tabi Ağrı’da öğrenci olmanın en zor yanlarından bir tanesi de polis baskısı. Seçim dönemi sırf  Kürt öğrenciler oy kullanmasın diye doğum yeri bu bölgeden olanların yerleşim yerini bile Ağrı’ya almasına izin vermediler. Hatta Ağrı’da öğrenci olup evde ya da yurtta kalmasına rağmen “Yerleşim yerin burası değil” diyerek para cezası alan arkadaşlarımız oldu. Tüm bunları sırf AKP kazansın diye yaptılar. AKP seçimlerde yenilgiye uğradıktan sonra da daha fazla cezalandırıldık. Şerzan Kurt ve Roboskî anması ve son olarak da resmi olarak bir sonuca varmayan Soma katliamını protesto eden birçok arkadaşımıza soruşturmalar açıldı ve cezalar yağdırıldı. Yani kısacası öğrencilerin attığı her adımı kampüs içindeki polislerce takip altında tutarak bizleri yıldırmak istediler. Ama bizler yılmayacağız.

Biz halkların, emekçilerin yanında olmayı sürdüreceğiz. Ağrı’da öğrenciler, Kobanê halkı ile dayanışma için bir etkinlik düzenliyor. Genç Hayat dergisi aracılığıyla Ağrı’da tüm öğrencileri halklarımızla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Etkinlik 30 Kasım’da saat 17.00’de Karizma Düğün Salonu’nda olacak.

Bizler üniversitenin sadece kağıt üzerinde değil, gerçekten üniversite olmasını; barınma, ulaşım, yemekhane gibi en temel sorunlarımızın bir an evvel çözülmesini istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

En tatlı sabahlar hakkımızı alınca başlar

SONRAKİ HABER

20. yılın coşkusu ve geleceğin umudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...