22 Kasım 2014 10:24

'Hatırlamayan hayal kuramaz'

Hrant Dink Vakfı'nın çağrısıyla uluslararası katılımla gerçekleşen Türkiye-Ermenistan sınırı konulu konferansta iki ülke arasındaki sınırın derhal açılması çağrısı yapıldı.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Hrant Dink Vakfı'nın çağrısıyla uluslararası katılımla gerçekleşen Türkiye-Ermenistan sınırı konulu konferansta iki ülke arasındaki sınırın derhal açılması çağrısı yapıldı. Vakıf adına konuşan Cengiz Aktar, geçmiş ve gelecek arasında bağ kurulması gerektiğini vurgulayarak “Hatırlamayan hayal kuramaz” dedi.

Hrant Dink Vakfı'nın ve Ankara Üniversitesi SBF İktisat Bölümü'nün işbirliğiyle düzenlediği “Mühürlü Kapı: Türkiye Ermenistan Sınırının Geleceği” başlıklı konferansta, 1993 yılından beri kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınırı tarihi ve geleceği konuşuldu. Birçok üniversiteden, kurumdan, vakıftan araştırmacıların yanı sıra bölgedeki yerel yöneticilerin de katıldığı bilimsel toplantı, iki gün sürecek.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, eski Roma'da sınırları belirleyen taşların kutsal kabul edildiğini ve sınırlar için kurbanlar kesildiğini söyledi. Ancak günümüzde sınırlar için yapılan savaşlarda insanların kurban edildiğine dikkat çeken Dink, “Ancak bir insan çıkar ve bize dayatılan bu dikenli sınırları zorlar” dedi.

'ARTIK GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRELİM'

Hrant Dink Vakfı adına konuşan Cengiz Aktar, vakfın çalışmalarının hafıza, akıl ve vicdanla özetlenebileceğini dile getirdi. Bugün Ermenistan nüfusunun yarısının Anadolu kökenli olduğunu belirten Aktar, Ermenilerin istedikleri zaman kendi vatanlarına gidememelerinden dolayı mağdur olduklarını söyledi. Aktar, Harvard Üniversitesi'nde yapılan çalışmalarda, hatırlama ve hayal kurmanın beynin aynı bölümde gerçekleştiği tespit edilmişti. Kısaca diyebiliriz ki hatırlamayanlar, hayal de kuramazlar. Kapalı sınırda tarih ile güncel arasındaki bağ da aslında bu” diye konuştu.     

Ankara Üniversitesi İktisat Bölümü'nden Prof Dr. Onur Özsoy, 1993 yılından beri kapalı tutulan  sınırın artık açılması gerektiğini söyledi. Bunun sadece iki halk için değil tüm coğrafya için gerekli olduğunu vurgulayan Özsoy, “Tarihi yeniden yazamayız ama geleceği istediğimiz gibi şekillendirebiliriz. Hep birlikte bölgede istikrar ve barışı sağlayalım” dedi.

'HALKLARIN BİRBİRİYLE SORUNU YOK'

Ermenistan ilk Başbakanı'nın danışmanlığını yapan tarihçi Prof. Dr. Gerard Jirair Libardian'ın başkanlığını yaptığı oturumda, Sovyetler Birliği dağılmadan önce Türkiye Ermenistan sınırından Çarşamba günleri geçişlerin serbest olduğunu hatırlattı. Öğrencilik yıllarında yaptığı bir Ermenistan yolculuğu aktaran Libardian, sadece 20 kişilik küçük bir grup olarak geçebildiklerini söyledi.

1999-2009 yılları arasında Kars Belediye Başkanlığı yapan Naif Alieyoğlu ise halklar arasında bir sorun olmadığını ancak emperyalistler ve devletlerin kendi çıkarları için halkları birbirine karşı kışkırttığını dile getirdi. Kardeşlik ve barış için mücadele edilmesi gerektiğini kaydeden Alibeyoğlu, Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde “ucube” dediği ve yıkılan insanlık anıtının da bu nedenle inşa edildiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

'ABD, Türkiye için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır'

SONRAKİ HABER

Failler hâlâ aramızda!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...