08 Ağustos 2014 16:08

ABD'den IŞİD'e 'Bana dokunma' mesajı

Federal Kürdistan'da Erbil'e saldıran Irak Şam İslam Devleti'nin ABD tesisleri ve personelini de tehdit eder hale gelmesi üzerine, hava harekatı düzenlendi. ABD savaş uçakları Federal Kürdistan'daki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerini vurdu. İkinci saldırı, insansız hava araçlarıyla, üçüncü saldırı yine jetlerle yapıldı.

ABD\'den IŞİD\'e \'Bana dokunma\' mesajı
Paylaş

Federal Kürdistan'da Erbil'e saldıran Irak Şam İslam Devleti'nin ABD tesisleri ve personelini de tehdit eder hale gelmesi üzerine, hava harekatı düzenlendi. ABD savaş uçakları Federal Kürdistan'daki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerini vurdu. İkinci saldırı, insansız hava araçlarıyla, üçüncü saldırı yine jetlerle yapıldı.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın dün verdiği yeşil ışık sonrası bugün Pentagon'dan yapılan açıklamada savaş uçaklarının IŞİD mevzilerini hedef aldığı açıklandı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral John Kirby, ABD tesis ve güçlerinin de bulunduğu Erbil'i savunan Kürtlere yönelik saldırılar üzerine hava harekatı gerçekleştirdiklerini duyurdu.

'BİZİ HEDEF ALIRSA VURMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Basra Körfezinde bulunan ABD Donanması George HW Bush uçak gemisinden havalanan 2 FA-18 jetinin, Kürt güçlerine ağır silahlarla saldıran IŞİD mevzilerini bombaladığı belirtildi. Kirby'nin açıklamasında "Başkan'ın da açıkça ortaya koyduğu gibi, ABD ordusu, IŞİD, bizim tesislerimizi ya da personelimizi hedef aldığında doğrudan harekete geçmeye devam edecek" denildi. Yerel saatle 13.45'te gerçekleştirilen saldırıda mobil topçu bataryası vuruldu.

Günün ikinci saldırısı ise ilk saldırıdan 3 saat sonra insansız hava araçlarıyla(İHA) gerçekleştirildi. Bu, 2011'den sonra ABD'nin Irak'taki ilk İHA saldırısı oldu. Günün üçüncü saldırında bir kez daha George HW Bush uçak gemisinden havalanan FA-18 jetleri kullanıldı. Pentagon'dan yapılan açıklamada İHA saldrısıyla Erbil yakınlarında IŞİD tarafından havan topu saldırılarında kullanılan bir mevzi vuruldu. İkinci İHA saldırısında ise, ilk saldırı sonrası bölgeye gelen IŞİD militanlarının öldürüldüğü belirtildi.

İHA saldırılarından bir saat sonra 4 FA-18 jeti, Erbil çevresindeki 7 araçlık bir IŞİD konvoyunu lazer güdümlü bombalarla vurdu

'İKİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI

Operasyon kapsamında Musul'a yakın Giyera bölgesinde IŞİD'in üst düzey yöneticileri olduğu belirtilen Ekil Seyfettin ile Ömer Abdulbasit'in de aralarında bulunduğu çok sayıda militanın öldürüldüğü öne sürüldü. ABD'nin yaklaşık 6 saat süren operasyonun ardından Mahmur yakınlarında çok sayıda IŞİD üyesinin yaralı ve sağ olarak yakalandığı ve kullandıkları araçların ele geçirildiği belirtildi. Peşmerge bakanlığı güçlerinin bölgede 30 IŞİD militanının cesedine ulaştıklarını belirtildi. Bu arada IŞİD güçlerinin Başika ve Hazır bölgesinde çok sayıda Sünni Arap erkeğini infaz ettiği Peşmerge güçleri tarafından tespit edildi. Bölgeden alınan bilgilere göre, şu ana kadar sadece 1 köyde 20'nin üzerinde IŞİD'in infaz ettiği erkek cesedine ulaşıldı.

Obama Perşembe günü yaptığı açıklamada Bağdat ve Erbil'de bulunan Amerikan vatandaşlarının ve gerekirse Şengal dağında bulunan Ezidilerin güvenliği için sınırlı askeri harekat düzenlenebileceğini belirtmişti.

FATİH POLAT YAZDI: IŞİD ABD'NİN IRAK İŞGALİNİN ÜRÜNÜYDÜ, UNUTMAYALIM

FRANSA VE İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da yaptığı açıklamada, "Uluslararası toplum bu terörist grubun yükselişinin yerel halk, Irak ve tüm bölgenin istikrarı için yarattığı tehdidi görmezden gelemez. Fransa, ABD ve diğer uluslararası ortaklarıyla sivil trajedinin sona erdirilmesi için neler yapılabileceğini konuşacaktır. Bu konuda sorumluluk almaya hazırız" dedi.

İngiltere'den yapılan açıklamadaysa, IŞİD saldırıları sebebiyle yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalan siviller için hava yoluyla insani yardımda bulunulacağı ancak askeri operasyon yapılmasının gündemde olmadığı belirtildi.

ABD GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

ABD Silahlı Kuvvetleri Merkez Komutanlığı IŞİD'e ait mobilize topçu birliklerinin bombalanması ile Irak’a havadan yapılan insani yardımın görüntülerini paylaştı.

Merkez Komutanlığı’na ait Youtube hesabından konuya ilişkin 3 adet video paylaşıldı. Videolardan ikisi hava saldırısı, diğeri ise insani yardımların görüntülerini içeriyor. Videolarda insani yardım malzemelerinin uçaklardan paraşütlerle atıldığı görülüyor.

Hava saldırısını içeren videolarda ise bir havan topu mevzisi ile IŞİD'e ait araçlardan oluşan bir konvoyun vurulduğu görülüyor. Pentagon'dan yapılan açıklamada söz konusu araç konvoyunun 7 araçtan oluştuğu ifade edildi.

THY ERBİL SEFERLERİNİ DURDURDU

IŞİD'le Kürt güçleri arasındaki çatışmaların Erbil'e 30 kilometre mesafede gerçekleşiyor. İngiltere, IŞİD tehdidi altındaki Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta yaşayan vatandaşlarına "kenti terk edin" çağrısı yaptı.

Türk Hava Yolları da, Erbil seferlerinin güvenlik sebebiyle iptal edildiğini açıkladı. Türk Hava Yolları'nın internet sitesinden yaptığı yazılı açıklama şöyle; "Erbil seferlerimiz güvenlik sebebiyle ikinci bir işara kadar iptal edilmiştir. Yolcularımızın seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu www.thy.com adresinden veya 444 0 849 numaralı çağrı merkezimizden öğrenmelerini rica ederiz. İptal duyuruları anlık olarak güncellenemediğinden uçuşunuzun son durumunu 444 0 THY/444 0 849 numaralı çağrı merkezimizden veya web sitemizdeki kalkış-varış uygulamasından kontrol etmenizi tavsiye ederiz." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Üniversitelilere tatil soruşturması

SONRAKİ HABER

Bir tutam zehir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...