Kokulu Ada, Cunda
Bülent KEPENEK
Ege Denizi’ndeki birçok ada gibi güzelliğine inat acılara sahne olmuş bir ada Cunda. Önce 1.Dünya Savaşı sonrasında yaşanan mübadeleler ve çekilen onlarca acı... Ayvalık adaları da denen 22 irili ufaklı adadan biri olan Cunda ya da sınır bölgesinde bulunan birçok yer gibi değiştirilmiş adıyla Ali Bey Adası. 1817 yılında denizin doldurulmasıyla anakaraya bağlanan Lale Adası’na bir köprüyle bağlanıp anakaranın uç bölümünü oluşturmasından dolayı bu adaya uç anlamına gelen Cunda denmiş. Ama benim fikrimce ne Cunda ne de Ali Bey; adaya en çok yakışan isim halkın bin yıllar önce koyduğu ismiyle Kokuluada (Moshonisia). Çünkü, ada gerek evleriyle gerek güzelim sokaklarıyla bir çiçeği andırmakta. Dolgu bir köprüyle karaya bağlanmış olmasına rağmen birkaç çirkin yapı dışında dokusu bozulmamış. Sakin ve sessiz bir tatil arayanların ilgi odağı olan ada, buna uygun olarak butik oteller ve restoranlarla dolu. Özellikle otel fiyatları oldukça yüksek. Buna rağmen yer bulmak çok zor.
Dört bir tarafı zeytinliklerle kaplı olan adada turizm son yıllarda atağa kalksa da zeytincilik hâlâ en önemli uğraş. Eski zeytinyağı fabrikaları ve yel değirmenleri de bu değişime uygun olarak birer restorana ya da cafeye dönüşmeye başlamış durumda. Yine sahilde sıralanmış balık restoranlarında bir yandan güneşin batışını izlerken bir yandan da içkinizi yudumlayabilirsiniz. Artık her yerde bilinen kavun içi dondurmanın yanında, Ayvalık’a özel kızartılmış dondurmayı ve Ayvalık lokmasını da tatmanızı öneririm.
Birçok yerinde denize girilebilen Cunda, her biri farklı özelliklere sahip çok sayıda plaja sahip.
Bir zamanlar maden çıkarılan ama şimdilerde terk edilmiş olan maden adasına gitmek için denizin ortasından boyunuza kadar suya batarak yürümeyi göze almanız gerek. Eğer oraları iyi bilen bir arkadaşa sahipseniz bizim gibi, şanslısınız. Değilseniz denememenizi tavsiye ederim; hem boğulma tehlikesinden hem de hepsi birer mayın gibi pusuya yatmış deniz kestanelerinden dolayı.
Cunda adası, sakin bir tatil yaparken aynı zamanda ıssız patikalarda doğa yürüyüşü yapıp değişik koylarda denize girmek isteyenler için bulunmaz bir yer. Ama acele etmenizi öneririm. Bin yıllardır taşıdığı kokusunu kaybetmeden ziyaret edin. Çünkü başımızda güzellik düşmanı bir iktidar varken bu güzellikler uzun süre hayatta kalamaz.
MANASTIR ZENGİNİ
Cunda Adası’nda Rum Ortodoks Cemaatinden kalma birçok kilise ve manastır mevcuttur. Adadaki tarihi binalardan bazıları: Çamlı Manastır, Kızlar Manastırı, Koruyan Meryem Manastırı, Ay Işığı Manastırı, Ayos Apostolos Manastırı, Tavuk Adası Manastırı, Güvercin Adası Manastırı, İlyas Peygamber Manastırı...
TÜRKİYE’NİN İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ
Cunda Adası denilen bölgede aslında iki ada var: Lale Adası ve Cunda Adası. Ve bu iki ada Türkiye’nin deniz üzerine yapılmış ilk boğaz köprüsüyle, 1967 yılında birbirine bağlanmış.
Evrensel'i Takip Et