14 Temmuz 2014 16:50

Kürecik radar istasyonu kapatılsın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, hükümetten Filistin konusunda somut adımlar atmasını gerektiğini belirterek, Malatya’daki Kürecik Radar İstasyonunun faaliyetlerini durdurmasını istedi.

Kürecik radar istasyonu kapatılsın
Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, hükümetten Filistin konusunda somut adımlar atmasını gerektiğini belirterek, Malatya’daki Kürecik Radar İstasyonunun faaliyetlerini durdurmasını istedi.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen Loğoğlu, İsrail’in Gazze saldırısını kınadı. Bütün bu gelişmelerin kendilerini kaygılandırdığını, üzdüğünü, bölgedeki gelişmeler itibariyle de kaygılandırdığını belirten Loğoğlu, uluslararası toplum ile AKP Hükümetinin etkisizliği ve vurdumduymazlığının çok kaygı verici olduğunu ifade etti.

İsrail’in cezalandırma yönteminin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Loğoğlu şunları söyledi: “Sürekli bağıran çağıran bir başbakanımız var. Uluslararası toplumu sessiz kalmakla suçluyor. İslam dünyasını sessiz kalmakla suçluyor. Yapılacak tek işi, herhalde kendi marifeti olarak algılıyor, herkese bağırıp çağırmak şikayet etmek olduğu gibi bir görünüm çiziyor, görünüm veriyor. Yani ben ne kadar çok bağırırsam, mağdurun yanında zalimin karşısında olduğumu söylersem ben bu işi hallederim. Oysa bu yetmez, bu bir politika değil. Sadece şikayetçi olmak bir politika değil, sadece sağa sola çatmak bir politika değil. Daha somut şeyler lazım. İslam İşbirliği Teşkilatını toplantıya çağırabilirsin. Açarsın telefonu nasıl Filistin liderleriyle konuşuyorsan İsrail Devlet Başkanı veya başbakanı ile de görüşürsün. Yanlış bu durdurun dersin. Sadece şikayetle bir yere varılmıyor. Ayrıca daha somut bir şey de yapabilir. Malatya Kürecik radar istasyonunun faaliyetlerini durdurabilir. Çünkü baştan beri biliyoruz, bu radar istasyonundan elde edilen istihbari bilgiler, hem NATO müttefiklerimize, bizzat Amerika Başkanı Obama’nın ifadesine göre gene bölgedeki ortak ülkelerle yani İsrail ile paylaşıldığını da en yetkili ağızdan duyduk. Dolayısıyla Kürecik’ten sağlanan bilgiler İsrail ile paylaşılıp paylaşılmadığını bilmiyoruz ama bunu bilen hükümet eğer böyle bir durum var ise Kürecek’in faaliyetlerine en azından bu bağlamda son
vermelidir.”

SOMUT ADIMLAR

Daha somut adımlar gerektiğini ve CHP olarak üzerlerine düşeni yapmaya her zaman devam edeceklerini belirten Loğoğlu, Mesut Barzani’nin Türkiye ziyaretini değerlendirdi. Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını belirten Loğoğlu, ziyareti yakından takip edeceklerini ifade etti. Rojava’daki gelişmelere de değinen Loğoğlu, Gazze’deki Filistin’liler gibi Rojava’daki masum Kürtlerin de yanlarında olduklarının altını çizdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Türk dış politikasının çıkmaza girdiğini kaydetti.

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonunun fezlekeleri geri gönderdiğine dair haberlerin hatırlatılması üzerine ise Loğoğlu, iktidar partisinin engellemek için her türlü marifetini ortaya koyduğunu söyledi.

HDP, KÜRECİK ÜSSÜNÜ HÜKÜMETE SORDU

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, Türkiye hükümetinin İsrail’e destek verdiği yönündeki iddiaları verdiği bir soru önergesi ile Meclise taşıdı. Baluken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Türkiye’nin bir yandan Filistin halkına destek verir gibi görünüp, öte yandan İsrail’in Kürecik’teki üslerine dikkat çekilerek, şu soruların Bakanlık tarafından yanıtlanmasını istedi: “Malatya Kürecik Radar Üssü, bölgedeki hangi ülkeleri korumak için konumlandırılmıştır? Bu ülkeler içerisinde İsrail devleti var mıdır? Malatya Kürecik Radar Üssü’nde askeri istihbarat toplanmakta mıdır? Toplanmaktaysa, bu bilgiler hangi devletler ile paylaşılmaktadır? Türkiye ile İsrail devleti arasında askeri alan başta olmak üzere tüm alanlarda, son beş yılda yapılan ticaret hacmi ne kadardır? Bu ticaret hacmi hangi kalemlerden oluşmaktadır? Türkiye ile İsrail devleti arasında diplomatik alanda son beş yıl içerisinde mutabık kalınan metin ya da metinler var mıdır? Varsa bu metinler nelerdir? Sorularının cevaplanmasının ve siyasi popülizm amaçlı açıklamaların kınamaların dışında bir şey yapamayan hükümetin, İsrail’in Gazze’ye karadan yapacağı saldırıda hükümetinizin Ortadoğu’da barışı ve halkların birlikteliğini esas alacak politikalar hazırlanmış mıdır?​” (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

Zam yoksa iş bırakma var

SONRAKİ HABER

‘Tıpış tıpış sandığa gideceksiniz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...