Musa Anter davası görüldü
Musa Anter'in öldürülmesiyle ilgili görülen davada, avukatların Albay Savaş Gevrekçi'nin tutuklanması talebi red edilerek duruşma 10 Ekim tarihine ertelendi.
Musa Anter'in katledilmesine ilişkin açılan Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ancak özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gönderilen dava dosyasının ilk duruşması görüldü. Duruşmaya Anter'in oğlu Dicle Anter müşteki olarak katılımı kabul edilmediği için "katılan" sıfatıyla katıldı. Yine Anter ailesinin avukatları Selim Okçuoğlu, Serdar Çelebi, Özkan Tomar ve Barış Yavuz katıldı. Dosyada tutuklu yargılanan sanık Hamit Yıldırım ve tutuksuz yargılanan Savaş Gevrekçi avukatları hazır bulundu.
Duruşmada ilk olarak söz alan avukat Selim Okçuoğlu, adaletin tecelli etmesi için uygun bir hükmü çıkması ve maddi gerçeğin ortaya çıkması için davaya katıldıklarını belirterek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini talep etti. Okçuoğlu, Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım'ın kullandığı Hasan Tanrıkulu diye bir ismin daha olduğunu belirterek, bu isimle Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulandığını ancak dava kapsamında Emniyet Müdürlüğü'yle yapılan müzakerede böyle birisinin sorgulanmadığı cevabının verildiğini bununda doğru olmadığını kaydetti. Okçuoğlu, öncelikle MİT ile bir bağlantının kumlasını ve bu bilgilerin teyit edilerek evrakların Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yeniden istenmesini talep etti. Yine Yıldırım'ın bu isimle yurt dışına çıkış yapıp yapmadığının da araştırılmasını istedi. Okçuoğlu, Yıldırım'ın silah ruhsatı aldığına dair yazının eksik olduğunu ve ruhsatın sadece emniyet müdürlüğü değil jandarma tarafından da verildiğini belirterek, aynı şekilde Yıldırım'ın farklı isimlerle silah ruhsatı alıp almadığına dair belgelerinde sorulmasını talep etti.
YEŞİL YAŞIYOR MU YAŞAMIYOR MU BELLİ DEĞİL
Okçuoğlu, Yıldırım'ın 25 yıla yakın bir süre MİT'e çalıştığını ancak şu anda yaşayıp yaşamadığına dair kesin bir bilginin olmadığını belirterek, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Yıldırım'a ilişkin şahsi dosyasının istenilmesini talep etti. Okçuoğlu, yine tanık olarak dinlenmesi gerekenlerin talimat aracılığıyla ifadelerinin alınmasının kimi sıkıntılara neden olacağından bu kişilerin mahkeme huzuruna getirilmesi gerektiğini dikkat çekerek, delillerin karartılması şüphesi olduğundan dolayı emekli Albay Savaş Gevrekçi'nin tutuklanmasını talep etti.
Daha sonra söz alan avukat Barış Yavuz da kaçak olan sanıklar hakkında tutuklamaya başvurulmasını ve mal varlıklarına el konulmasını talep ederek, İnterpol nezdinden aranabilmesi için hakkında tutuklama kararı alınmasını talep etti.
EMEKLİ ALBAY GEVREKÇİ İDDİALARI REDDETTİ
Daha sonra savunma yapan tutuklu sanık Hamit Yıldırım, kendisine Abdulkadir Aygan tarafından iftira atıldığını ileri sürerek, haksız yere hapis yattığını ve tahliyesini talep etti. Yıldırım'ın ardından savunma yapan Savaş Gevrekçi ise Yıldırım'ı ilk defa duruşmada gördüğünü iddia ederek, olaya ilişkin bir bilgisinin olmadığını ve Orhan Miroğlu'nun yaşananları kaleme aldığı kitabı okuyarak savunma yaptığını dile getirdi. Gevrekçi, "Ben çatışma yaşadığım zamanlar da bile çatıştığım insanları öldürmemiş birisiyim. Benden büyük birisini nasıl öldürebilirim" diyerek, suçlamaları kabul etmedi.
Taleplere ilişkin görüşü alınan iddia makamı Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamı Gevrekçi'nin ise tutuklanma talebinin reddi yönünde görüş bildirdi.
Sanık avukatlarının savunmasının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti aranın ardından kararını açıkladı. Avukatların tanıkların mahkemede dinlenmesi talebini red eden mahkeme heyeti, Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 10 Ekim tarihine erteledi. (Diyarbakır/DİHA)
Evrensel'i Takip Et