07 Temmuz 2014 20:27

HUKUK

Eşim 2008 yılından beri bir metal fabrikasında çalışıyordu. Ama, geçtiğimiz ay içinde bir iş kazası geçirdi ve maalesef bir hafta hastanede yoğun bakımdan kaldıktan sonra vefat etti...

HUKUK
Paylaş

SORU:
Eşim 2008 yılından beri bir metal fabrikasında çalışıyordu. Ama, geçtiğimiz ay içinde bir iş kazası geçirdi ve maalesef bir hafta hastanede yoğun bakımdan kaldıktan sonra vefat etti. İşveren kazadan sonra hemen her gün hastaneye gelmesine rağmen eşimin vefatından sonra bir daha aramadı. Benim 17 yaşında bir oğlum ve evli bir kızım var. Bu durumda benim işverene karşı haklarım nelerdir? Ne yapabilirim?

CEVAP:

Öncelikle, başınız sağolsun. Maalesef ülkemizde adına “kaza” denilse de çalışma hayatında genelde işverenlerin gereken önlemleri almaması sonucu en sık yaşanan olaylar olduğundan artık “iş cinayetleri” olarak anılıyor. Ancak, hukuki ifade olarak kaza kelimesi kullanıldığı için yazımızda da bu şekilde kullanacağız.
Genel olarak iş kazası sonucu açılabilecek üç adet dava var:
-    Ceza davası
-    Maddi ve manevi tazminat davaları ve
-    SGK tarafından açılacak rücu davaları  
Ceza davası, gerekli soruşturma yapılarak ilgililer aleyhine Cumhuriyet Savcısı tarafıdan açılır. Siz de olayın koşulları ve özelliklerine göre bu davaya şikayetçi ve daha sonra yargılama aşamasında da müdahil olarak katılabilirsiniz. Ayrıca, siz doğrudan hukuk davaları açarak, tazminata ilişkin taleplerinizi isteyebilirsiniz. Bu hukuk davalarıının başında maddi tazminat davası gelir. Ölüm halinde işçinin yakınları ve bedensel zarar halinde iş kazası geçiren işçi şu giderlerin karşılanmasını talep edebilir:
Ölüm halinde;
·    Cenaze giderleri
·    Tedavi giderleri (ölümden önce bir tedavi süreci var ise)
·    Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar
·    Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar
Bedensel zarar halinde;
·    Tedavi giderleri
·    Kazanç kaybı
·    Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar
·    Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar
Maddi tazminatın hesabında, SGK tarafından bağlanan ödenekler veya gelirler tazminat miktarından mahsup edilir.
İş kazası sonucunda ölüm olması halinde işçinin mirasçılarının maddi ve manevi tazminat açma hakları vardır. Destekten yoksun kalma tazminatı, iş kazası neticesinde ölüm hadisesinin gerçekleştiği zaman ortaya çıkacak tazminat türüdür. İşçinin iş kazası sonucu ölmesi halinde; işçinin eşi, çocukları ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler, işçinin desteğinden yoksun kalacakları ve maddi açıdan kayba uğrayacakları için talep edilen tazminat türüdür.
Dolayısıyla, siz de yukarıda bahsettiğimiz bu davalardan tümünü küçük çocuğunuz ve kendiniz için açabilirsiniz. Evli olan kızınız ise manevi tazminat davası açma hakkına sahip.

ÖNCEKİ HABER

Kadının yükü taşeronla artıyor

SONRAKİ HABER

İnsanca muamele görmek şans mıdır?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...