26 Haziran 2014 06:00

Fazıl Say’dan bir dünya prömiyeri: Sait Faik

42. İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine Fazıl Say’ın bestelediği ‘Sait Faik’ eserinin dünya prömiyeri, ünlü oyuncuları Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin’in de katılımıyla büyük yazarın çok sevdiği Burgazada’da gerçekleşti. Konseri kaçıranlar eseri bu akşam dinleyebilecek.

Fazıl Say’dan bir dünya prömiyeri: Sait Faik
Paylaş

İstanbul Müzik Festivali, 2012 yılında gerçekleştirilen Mezopotamya Senfoni’sinin ardınan, çağımızın önde gelen bestecileri arasında yer alan Fazıl Say’la tekrar bir araya gelerek özel bir projeye imza atıyor. Fazıl Say’ın İstanbul Müzik Festivali’nin eser siparişi üzerine, Türkiye edebiyatında bir dönüm noktası sayılan Sait Faik Abasıyanık’ın ölümünün 60. yılı için bestelediği yeni eserinin dünya prömiyeri dün akam gerçekleşti. prömiyeri kaçıranlar eseri bu akşam izleyebilecekler.  

Sait Faik Abasıyanık’ın yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği ve pek çok hikayesini kaleme aldığı Burgazada’da yapılan konserin ardından bu akşam saat 21.00’de Zorlu Center Performans Sanatları Merkezinde dinleyicilerle buluşacak. Konser öncesinde, 20.00-20.30 saatleri arasında Asuman Kafaoğlu-Büke, Sait Faik üzerine bir söyleşi de gerçekleştirecek.

VİYOLONSEL İLE KEMENÇENİN DİYALOĞU

Fazıl Say, Sait Faik’in “Stelyanos Hrisopulos Gemisi” hikayesi üzerine yazdığı ve bir sahne eseri olarak tanımladığı eseriyle ile ilgili olarak “Tamamı makamsal olacağı için benim için bir ilktir ve özeldir. Piyano ile kanunun, viyolonsel ile kemençenin diyalog ve bütünleşme halinde olacağı bir ilk yaratmak istiyorum” yorumunda bulunuyor.  

ANLATICILAR: EVGAR, ÖDEN VE BEZEN

Özen Yula’nın yazdığı ve sahnelediği bir edebiyat-müzik buluşması olan “Sait Faik” başlıklı eserde tiyatro oyuncuları Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin anlatıcı rolünü üstleniyor. Çok yönlü sanatçılığı ve dinleyiciyi derinden etkileyen sesiyle tanınan Zeynep Halvaşi ile Say’ın “İlk Şarkılar” albümünde iş birliği yaptığı, müziğin duayenleri Bağcan ailesinin klasik Batı müziğindeki temsilcisi Serenad Bağcan da sahnede olacak. Ayrıca, kanunda Hakan Güngör, kemençede Derya Türkan ve vurmalı çalgılarda Aykut Köselerli de Fazıl Say’la sahneyi paylaşacaklar. Esen Kıvrak,  Olgu Kızılay, Efdal Altun ve Çağ Erçağ’dan oluşan Borusan Quartet ise eser boyunca sahnedeki sanatçılara eşlik edecek.
Projenin kostümleri ise Ayşe-Ece Ege ve Machka tarafından özel olarak hazırlandı. Ayşe-Ece Ege, kostümlerin hazırlama süreciyle ilgili olarak “Sait Faik Abasıyanık’ın ‘Stelyanos Hrisopulos Gemisi’ hikayesinin ruhuna ve Fazıl Say’ın kurguladığı yapıtın melodisiyle özdeşleşen tasarımlar yaratmak çok özel ve keyifli bir deneyim oldu. Anlatıcılar, Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin için tasarlanan şifon elbiseler hikaye gibi yalın, lodos ve poyraz rüzgarları ile bütünleşen modern romantik bir ruhu temsil ediyor. Vokaller, Serenad Bağcan ve Zeynep Halvaşi için tasarlanan tuvaletler ise denizin dinginliğini ve dalgaların görkemini yansıtıyor.” diyor.
Türkiye edebiyatında bir dönüm noktası sayılan Sait Faik Abasıyanık’ı ölümünün 60. yılında anacak bu proje, büyük hikayecimizi Fazıl Say’ın eseriyle bir kez de notalarda ölümsüzleştirecek. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Benim Üniversitelerim

SONRAKİ HABER

Savaşın çocukları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...