24 Haziran 2014 07:44

Hükümet virüsten daha yavaş çalışıyor

Ortadoğu’dan sonra Türkiye’de yaygınlaşan çocuk felci hastalığı hükümetin yanlış ve eksik sağlık politikalarıyla daha da tehlikeli hale geliyor. TÜBİTAK’ın hastalığın araştırılmasına ilişkin projeyi reddetmesine karşı SSPE mağdurları, bugün Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda bir araya gelecek.

Hükümet virüsten daha yavaş çalışıyor
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Çocuk felci yanlış ve eksik aşılama nedeniyle ülkemizde yayılıyor. Ortadoğu’daki savaş ve göçlerle yayıldığı belirtilen çocuk felci, sağlık bakanlığı politikalarıyla önüne geçilemez bir hal alıyor. Tüm ülkede kısa sürede ve aynı anda aşı yapılmadıkça bu salgının yok edilemeyeceğini belirten Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey üyesi (TTB) Filiz Ünal İncekara, konuyu gazetemize değerlendirdi. İncekara’ya göre Sağlık Bakanlığı derhal bir seferberlik başlatmalı.

‘AŞI TÜM ÜLKEDE VE AYNI ANDA YAPILMALI’
Sağlık Bakanlığının bu konuda sorumlu olduğunu belirten İncekara, çocuk felci aşısının yalnızca riskli bölgelerde yapılması eleştirdi. Bakanlığın bu konuda yeterince çalışma yürütmediğine dikkat çekerek, “Bu konuda ne yapmam gerektiğini, nerede risk olduğunu bakanlık bana bildirmiyor. Tehlike güneydoğuda deniliyor. İstanbul’da yalnızca 6 bölgede aşı çalışması yapıldı. Peki hastalığın diğer bölgelere ve illere sıçramayacağını nasıl bilebiliriz?​” diye sordu.
TTB Merkez Konsey Üyesi İncekara’ya göre bu konuda bir seferberlik başlatmasına ihtiyaç var. Halkın bilgilendirilmesi, sağlık çalışanlarının her yerde ve aynı anda aşı çalışması yapması gerekiyor

YAYGIN AŞILAMAYA İHTİYAÇ VAR
İncekara, bölgesel önlemlerin işe yaramayacağını ifade ediyor. Yapılması gerekeni ise şöyle ifade ediyor: “Bakanlık her alanda bu hastalık konusunda yoğun bir şekilde halkı bilgilendirmeli. Sağlık çalışanları da her yer de yaygın aşılama yapmalı. Sadece vatandaşın gelmesini beklemek yetmez. 0-5 yaş arası bütün çocuklara aşı yapılmalı. Yanlışlıkla birden fazla yapılması da sorun değil. Bir zararı yok”
Bu konuda en riskli gruplardan birinin mülteciler, resmi nikahtan olmayan çocuklar ve kanunla sorunu olanlar. Ancak aile hekimliği bu konuda yetersiz kalıyor. İncekara, aile hekimliğinden yalnızca başvuranların yararlanabildiğini hatırlatıyor.

SSPE mağdurları Bakanlık önünde eylem yapacak
TTB Merkez Konsey Üyesi Filiz İncekara, bir diğer önemli salgına daha, Subakut Sklerozan Panensefalit’e de (SSPE) dikkat çekti. SSPE’nin kızamık virüsü enfeksiyonunun sebep olduğu bir hastalık olduğunu belirten İncekara, bu hastalığın ölümle sonuçlandığını vurguladı. Özellikle Güneydoğu illerinde daha sık görüldüğünü belirten İncekara, 1987-2002 yılları arasında bölgede yapılan aşıları hatırlattı. O yıllarda herkese aşı yapılamadığını ve bazı illerde de yanlış aşı yapıldığınu ifade eden İncekara, “Bazı hekim arkadaşlarımız o dönem vatandaşın aşı olmak istemediğini söylüyordu. Ancak bu korku anlaşılabilir. Çünkü o dönem yapılan köy boşaltmalar halkın devlete güvenini yok etti” dedi.
Öte yandan tüm SSPE dernekleri vehasta aileleri de konuyla ilgili çeşitli eylemler yapıyorlar. TÜBİTAK’ın hastalığın araştırılmasına ilişkin projeyi reddetmesine karşı SSPE mağdurları, bugün Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda, saat 10.00’da bir araya gelecek.

SSPE’NİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Başlangıç bulguları arasında hafıza kaybı, nöbetler, istemsiz kas hareketleri ev davranış değişiklikleri olan hastalığın ilerlemesinde meydana gelen 4 aşama ise söyle;
1. dönem: Unutkanlık, sinirlilik, hafıza kaybı, ders başarısının düşmesi
2. dönem: Sıçramalar, tek başına yemek yiyememek, konuşma yavaşlaması, yürümede güçlük çekme
3. dönem: Yatağa bağımlılık, burundan veya sondayla sıvı yiyeceklerle beslenme
4. dönem: Koma ve yıllarca sürebilecek komaölümle sonuçlanıyor. 

ÖNCEKİ HABER

İsdemir işçileri ve örnek bir sendikacı

SONRAKİ HABER

‘Mitingle kalmamalı, Ankara’ya yürümeliyiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...