21 Mart 2014 06:00

Elim kırılsaydı dememek için...

İstanbul’un Bayrampaşa ilçesi... En büyük sorunlardan biri sadece İstanbul’un değil, tüm Türkiye’nin başına bela olan “Kentsel Dönüşüm”... Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkan Adayları Erdal Oflaz ve İmran Söğüt’le birlikte Bayrampaşa’yı gezdik ve Bayrampaşa halkına sorunlarını adaylara da çözüm önerilerini sorduk....

Elim kırılsaydı dememek için...
Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul


İstanbul’un Bayrampaşa ilçesi... Nüfusu 269 bin 677... Bayrampaşa tekstil atölyeleri ve maalesef cezaevi katliamlarıyla hatırlanıyor. En büyük sorunlardan biri sadece İstanbul’un değil, tüm Türkiye’nin başına bela olan “Kentsel Dönüşüm”... Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkan Adayları Erdal Oflaz ve İmran Söğüt’le birlikte Bayrampaşa’yı gezdik ve Bayrampaşa halkına sorunlarını adaylara da çözüm önerilerini sorduk....

RANTSAL DÖNÜŞÜM BELASI


En yakıcı sorun en başta da söylediğimiz gibi kentsel dönüşüm. Halk bu durumdan oldukça şikayetçi. Pek çok kişinin kapısı müteahhitler tarafından çalınmış bile. Her ne kadar halka “Sizin evlerinizi yenileyip size vereceğiz” denilse de insanlar bu sözleer daha önceki icraatlardan kaynaklı pek inanmıyor. Evi kentsel dönüşüm kapsamında olan Ender Aras “Kentsel dönüşümle ilgili belediyeden bir açıklama yapmıyorlar. Ne verecekler, ne alacaklar, nasıl yapılacak bilmiyoruz” diyor. Bayrampaşa’da 3 katlı bir bina sahibi “Geldi mimar, ‘Sen burada oturamazsın’ diyor. 3 kata 1 daire vereceklermiş. Belediye gönderdi bunları” diyor. 60 yıldır Bayrampaşa’da yaşayan Hüseyin Bey “60 yıldır buradayız, mafya gibi ‘Kalkın buradan gidin’ diyorlar, nereye gideceğiz. Ben emekliyim, nasıl ödeyeceğim ben bunları?​” diyerek tepki gösteriyor. Kentsel dönüşümde vatandaşa haksızlık yapıldığını söyleyen Recep Dursun  “ İçinde insan olmayan hiçbir projeyi vatandaş kabul etmez. Bu projede de insan yok” diyor. HDP’nin Eş Başkan Adayı Erdal Oflaz, kentsel dönüşüme karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyleyerek  şunları söyledi “Belediyelerin şu an yaptıkları kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm. Biz halkımızla birlikte yerinde bir dönüşüm gerçekleştireceğiz.”

HDP İŞÇİLERİN YANINDA

Bayrampaşa’da Karaca Tekstil işçileri 40 güne yakın bir zamandır direnişte. HDP adayları,  sendikalı olup daha iyi koşullarda çalışmak istedikleri için patron tarafından işten atılan işçileri ziyaret ediyor. Teksif Sendikası’na üye olan Karaca Tekstil işçileri HDP adaylarına  “Daha önce yanımıza hiçbir siyasi partiden temsilci gelmemişti” diyerek teşekkür ediyorlar.  Belediyelerin işçiler için daha fazla şey yapması gerektiğini anlatan işçiler, belediyelerin işçilerin, emekçilerin yanında yer almasını gerektiğini belirtiyor. İşçilerin aileleri de direnişteki işçileri yalnız bırakmıyor. HDP Eş başkan adayı İmran Söğüt, kadınların erkeklerden daha fazla ve kötü koşullarda çalışmak zorunda olduğuna dikkat çekiyor. Kadınların hem işyerinde hem de evde çalışmak zorunda olduğunu belirten Söğüt, belediyelerin kadın işçilerin yaşamını kolaylaştıracak projeler yapması gerektiğini söylüyor. Erdal Oflaz da belediyeyi aldıklarında taşeron çalışmayı ortadan kaldıracklarını belirterek  “HDP olarak kuralsız ve angarya çalışmaya karşı sendikal mücadele veren işçilerin yanında olacağız.”  

ENGELSİZ BELEDİYE


Sokaklarda eş başkan adaylarıyla dolaşırken ister istemez gözümüze engeller takılıyor. Engelli vatandaşların yürüyebilecekleri çok az yer olduğu aşikar. Halkların Demokratik Partisinin engelliler için de projeleri var. Erdal Oflaz “Belediyeler engelliler için herhangi bir şey yapmıyor. Engelli vatandaşlarımız ne otobüslere binebiliyor, ne minibüslere. Toplu ulaşım engelli vatandaşlarımıza uygun olacak ayrıca engelliler için özel araçlar tahsis edeceğiz. İstedikleri zaman istedikleri yere gidebilmeleri için” diye anlatıyor.

KREŞ HAKTIR

İmran Söğüt, bütün mahallelere kreş açacaklarını anlatarak “Sadece çalışan kadınlar değil, sokağa çıkmak, pazara gitmek isteyen kadınların da faydalanabileceği kreşler olacak bunlar” diyor ve ekliyor “Gençlerin spor yapabilecekleri, kültür sanat aktivetelerinden faydalanabilecekleri alanları da yapmayı ihmal etmeyeceğiz.”

NİÇİN HDP?

“Vatandaş neden Halkların Demokratik Partisine oy vermeli?​” diye sorduğumuz Erdal Oflaz “HDP halkın taleplerini ön planda tutan, paylaşımcı, eşitlikçi bir parti. Bunun en bariz örneği, eş başkanlık sistemiyle kadın erkek eşitliğinin sağlanmasıdır. Merkezden değil, yerelden yönetim için HDP olmalı. Halkımız, bir sonraki seçimde ‘Elim kırılsaydı da vermeseydim’ dememek için HDP’ye oy vermeli” cevabını veriyor.

ŞEHİR PARKI’NDA ENGELLEME

Yolumuzu halkın gezebileceği, spor yapabileceği Bayrampaşa’daki nadir alanlardan biri olan Şehir Parkı’na düşürüyoruz. Ancak girişte güvenlik görevlilerinin engeliyle karşı karşıya kalıyoruz. Güvenlik görevlileri bir yandan buranın özel mülk olduğunu iddia ederken, diğer yandan da belediyeye bağlı olduğunu kabul ediyorlar. Emniyetten partiler bürosundan gelen polisler yetkililerle konuşunca, parkın aslında “park” olduğu ortaya çıkıyor. Neyse ki bu karşılamanın ardından parka girip, HDP adaylarıyla sohbetimize devam edebiliyoruz.

DEMOKRASİ AYIBI

Bayrampaşa Cezaevi... Katliamlar, işkenceler... Cezaeviyle ilgili akıllarda kalanlar sadece ölümler... 19 Aralık 2000’deki “Hayata Dönüş Operasyonu” en çok Bayrampaşa Cezaevi’ni etkilemiş, cezaevinde 12 kişi hayatını kaybetmişti. Bugün yıkılmış olan cezaevinin 7 bin dönümden daha büyük bir arazi şu anda atıl, ancak burası için yeni konut projesi gündemde. HDP Eş Başkan adayı Erdal Oflaz, insanların öldürüldüğü bir alana konut yapılmasını etik bulmadıklarını belirterek  “Biz buraya üniversite, park ya da hastane yapacağız. Kapının girişine operasyonda hayatını kaybedenler için bir anıt yapacağız. Elbette tüm bunları halkla birlikte yapacağız”

ÖNCEKİ HABER

Rektörleri Başbakan Erdoğan atıyormuş

SONRAKİ HABER

Newroz karar günü olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa