01 Mart 2014 15:44

Dersliklerde kadın mücadelesi*

İspanya’nın Asturias bölgesinde eğitim emekçilerinin sendikasının (SUETEA) kadın sekreteri Margarita Trasanco, 8 Mart dolayısıyla bizimle sendikada yürütülen kadın çalışmalarını paylaştı. Sendikanın kadın örgütü derslerde işlenen kadın takviminden, kadın eğitim emekçilerinin haklarına dek toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çeşitli faaliyetler yürütüyor.

Dersliklerde kadın mücadelesi*
Paylaş

Margarita TRASANCO
SUATEA (Asturias Birleşik ve Özerk Eğitim Emekçileri Sendikası) Kadın Sekreteri
 
İspanya´da eğitim emekçilerinin mücadelesi iki yıldır temel olarak eğitimde yapılan kesintilere ve artan ders saatleri, dersliklerde öğrenci sayısının artması, son olarak da hastalık durumunda maaştan kesinti yapılması gibi uygulamalarla hak kayıplarına odaklandı. Eğitim emekçilerinin mücadelesinin merkezinde LOMCE diye adlandırılan neoliberal karakterli özelleştirmeci Eğitim Reformu’na karşı mücadele yer aldı.
Bu yeni eğitim reformuna karşı aileleri ve öğrencileri bilgilendirme kampanyaları yürütüldü. Yine eğitimin üç bileşeni, aileler, öğrenciler ve öğretmenler ile birlikte paneller, toplantılar ve grevler gerçekleştirildi. İspanya´da ilk defa tüm eğitim düzeyinde, tüm eğitim bileşenlerinin katıldığı, toplum her kesiminin desteklediği tarihi bir grev gerçekleştirildi. Aralık ayında bu yasa onaylandı. Ancak bu yasanın onaylanması mücadelenin durması anlamına gelmiyor elbette. Eğitim sendikaları olarak bu yasanın uygulanmasına karşı yeni mücadele biçimleri örgütlüyoruz ve mücadeleyi genişletmeye çalışıyoruz.
SUATEA´da (Asturias Birleşik ve Özerk Eğitim Emekçileri Sendikası) kadınların mücadelesi, Konfederasyonumuz STES (Eğitim Emekçileri ve Emekçi Sendikaları Konfederasyonu) kadın örgütü ile birlikte örgütlenmektedir. Konfederasyon bileşenleriyle birlikte kadın örgütlenmesinin yıllık bir çalışma planını çıkarıyor. Her bölgede kadın alanından sorumlu bir kişi yer bulunuyor ve bir iş bölümü çerçevesinde planın hayata geçirilmesi için çalışılıyor. Alan sorumlusu, bölgeler arası işlerin koordinasyonundan sorumludur ve farklı konularda bölgelerin durumu hakkında diğer bölge sorumluları ile iletişim halinde bulunur.

ÖNEMLİ BİR KAZANIM
Eğitim alanındaki emekçiler açısından hepimiz kamu çalışanıyız. Çalışma koşulları, maaş, çalışma saatleri açısından erkeklerle eşit durumdayız. Ancak yönetim kadrolarında yer alma konusunda erkeklerle hala aynı noktada değiliz. Kadınların yönetim kadroları arasındaki temsiliyeti henüz yeterli değil ancak çalışmalarımız sürüyor.
Bölgemiz Asturias´ta bir kaç yıl önce doğum izninde olan öğretmenler konusunda bir kazanımımız oldu. Doğum izninde olan öğretmenlerle sözleşme imzalanmıyordu. Ancak mücadele sonucu bu hak elde edildi. Artık bölgemizde doğum iznine ayrılan kadın eğitim emekçileri, izinlerinin bitiminde iş yerlerine dönebiliyor.


DERS: KADIN TAKVİMİ
Konfederasyonun kadın örgütü, kadınları görünür kılmak, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı geliştirmek ve eğitimde cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele amacıyla birçok etkinlik gerçekleştiriyor. Bu amaçla her yıl kadına ilişkin bir tema içerikli takvim hazırlanıyor. Örneğin 2014 takvimi düşün dünyasından kadınlara ayrıldı. Kadın emeğini, kadının yetenekleri tanıtan bu takvimler sınıflarda gerçekleştirmek üzere kadın konulu bir dizi eğitici etkinlik de içeriyor. Bu takvim sayfalarında ele alınan konular her gün sınıflarda öğretmenler tarafından belli bir süre işleniyor. (İspanya´da çoğu takvimlerde geleneksel olarak her gün azizlere ayrılıdır. Her günün bir azizi vardır ve takvim yaprakları bu azize ayrılmıştır. Bu arada inançlı Hıristiyanlar çocuklarına genellikle doğum gününe denk gelen ismi göbek ismi olarak verirler.) Sınıflarda işlenen kadın takvimlerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadının toplumdaki yerinin önemine dair algıların geliştirilmesi bakımdan da önemi var.

CİNSİYETÇİLİĞE KARŞI ÇALIŞMALAR
Ayrıca kadın örgütünün de çabalarıyla sendikanın resmi belgelerinde cinsiyetçi dilin kullanılmamasına oldukça özen gösteriliyor.
Karma eğitimin ve cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadelenin bir başka yöntemi olarak da tüm eğitim kurumlarına bildiri vb. bilgilendirici, bilinçlendirici broşürler gibi materyaller dağıtıyoruz. Örneğin geçen yıl karma eğitim rehberi diye bir rehber hazırladık ve bunu tüm okullara dağıttık. Her 25 Kasım´da ve her 8 Mart´ta sınıflarda anlatılmak üzere bir dizi bildiri, broşür türü bilinçlendirici materyaller hazırlıyoruz. Yine sendika dergisi "Clarion"un ("Tebeşir") Mart sayısını kadınlara ayrılıyor.
Basın açıklamaları da kadın etkinliklerinin önemli bir parçası durumunda. Basın yayın organlarında yayınlanan bu açıklamalar, önemli günlere ya da bu yıl yaşadığımız, kadının kendi bedeni üzerine karar verme hakkını elinden alan kürtaj reformunu ya da tek cinsiyetli eğitim kurumlarını destekleyen ve İspanya´da eşitliğe ilişkin şimdiye kadar kaydedilen ilerlemelere önemli oranda darbe vuran yeni eğitim yasası gibi güncel durumlara ilişkin açıklamalardır. Yine 2012-2013 öğretim yılında İspanya´da tek cinsiyetli eğitim kurumlarının sayısına ilişkin bir çalışma yapıldı.
Bildiri dağıtımları ve basın açıklamalarının yanı sıra eğitim çalışmaları da yapıyoruz. Her yıl konfederasyon düzeyinde kadın konulu seminerler ve formasyon kursları gerçekleştiriliyor. Bunlara mümkün olduğunca fazla sayıda kadın eğitim emekçisinin katılımını sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim emekçileri olarak kadın konulu mücadelemizde kendimizi yalnızca eğitim alanıyla sınırlı tutmuyoruz, kadınların genel koşullarına ilişkin tüm alan ve konularını çalışmalarımızın içeriği yapabiliyoruz.

*İspanyolca’dan çeviren Hilal Ünlü

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler, günümüz koşullarında gazeteciliği tartıştı

SONRAKİ HABER

SINIRLARIN ÖTESİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...