19 Şubat 2014 11:41

İpleri elimize almanın vakti geldi

Kültür ve sanat dünyası Kültür Bakanlığı’nın hazırlığını yaptığı anti demokratik Türkiye Sanat Kurumu yasa tasarısına karşı kendi alternatiflerini ortaya koymak için bir araya geldi. Kültür Sanat-Sen’in düzenlediği çalıştaya katılan yazın, tiyatro, sinema, opera ve bale, görsel sanatlar gibi farklı disiplinlerden sanatçılar, “İpleri elimize alma vakti geldi” diyerek birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptılar.

İpleri elimize  almanın vakti geldi
Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul


Kültür ve sanat dünyası Kültür Bakanlığı’nın hazırlığını yaptığı anti demokratik Türkiye Sanat Kurumu yasa tasarısına karşı kendi alternatiflerini ortaya koymak için bir araya geldi. Kültür Sanat-Sen’in düzenlediği çalıştaya katılan yazın, tiyatro, sinema, opera ve bale, görsel sanatlar gibi farklı disiplinlerden sanatçılar, “İpleri elimize alma vakti geldi” diyerek birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptılar.

“Kültür ve Sanata Siyasi ve Ekonomik Müdahalelere Karşı Alternatiflerimiz” adıyla düzenlenen çalıştay, Türkiye Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde yapıldı. 3 gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde Evrensel Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, Oyuncular Sendikası Temsilcisi Janset ve Çağdaş Sinema Oyuncular Derneği Can Konuksa konuşmacı olarak katıldı.

konuşmasını yapan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya çalıştayın amacını şöyle dile getirdi: “Kültür Bakanlığı müsteşarlarınca hazırlanan Türkiye Sanat Kurumu’nun (TÜSAK) yasa taslağının içeriğinde yer alan anti demokratik ve devlet sanat kurumlarını ve kadrolarını tedirgin eden pek çok maddesine karşı, sanat emekçilerinin kendi alanlarına dair taleplerini ortaklaştırması ve bu ortaklıktan doğacak alternatif bir çalışmanın ortaya çıkarılması.”

İŞÇİ SINIFIYLA BAĞ KURULMALI

İktidarın toplumu yönetecek bir alanı disipline etmeye çalıştığını dile getiren Aydın Çubukçu,  TÜSAK’ın son dönemdeki siyasi, toplumsal olarak yaşananların bir yansıması olduğunu söyledi. Çubukçu, “Yüzyıllar öncesinden bu yana adil ve özgür bir dünya özlemi sanatın özlemidir. Bu yasaya karşı nasıl mücadele edileceği asıl sorundur. Örgütlü güçler böyle bir mücadeleyi bazen sırtlayamayacak kadar zayıf ve karşılık gelemiyorlar. Sanatçılar kendi başlarına maddi bir güç oluşturamaz. İşçi hareketi ve sanatçıların özlemleri arasında bir bağ kurulmadıkça maddi güce oluşamayacak. Bu ülkenin insanlarının problemleri ile bizim problemimiz arasındaki o bağı kurmalılar. Bu bağ kurulursa iktidarlar istedikleri gibi at koşturamayacaklar” diye konuştu.

Kültür ve sanat alanındaki sendika ve meslek birlikleri gibi kurumların yan yana gelememesini üzüntüyle izlediğini söyleyen Janset, çalıştayın birlik sağlanması için önemli olduğunu belirtti. Oyuncular Sendikası’nın bu anlamda çalıştayın destekçisi olduğunu ifade eden Janset, “Tiyatro televizyonu küçümsedi sinema televizyonu içeriden bölündük. İkna edilmesi gereken tarafın hep hükümet olduğunu sanıyordum aslında bizim kendi içimizde birlikteliğe ikna olamadık. Yerli dizi, yersiz uzun. Bu sektörün içinde olan bütün bileşenlerin ortak hareket ederek ipleri elimize ele almanın vakti geldi” diye konuştu.

1995 TASLAĞI

RED Fotoğraf adına katılan fotoğraf sanatçısı Özcan Yaman ülke sanatçılarının ilk olarak 1995’te dönemin Kültür Bakanıyla Özerk Sanat Kurumu adını taşıyan bir çalışma yaptıklarını, 5 yıl süren bu çalışma için bakanlığın küçük bir bütçeyi de kurumlara verdiğini hatırlattı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında ise bu çalışmanın yok sayılarak TÜSAK hazırlığına girişildiğini ifade eden Yaman, TÜSAK’a karşı Özerk Sanat Kurumunda sunulan taslağın gözden geçirilip güncellenebileceğini söyledi.

SANSÜRE DİKKAT ÇEKİLDİ
Çalıştayda TYS adına konuşan C. Hakkı Zariç son dönemde özellikle okul kitaplarındaki sansürlere dikkat çekti. Kültür Bakanlığı’nın Resmi Gazetede yer alan yazın alanına destek açıklamasını hatırlatan Zariç, teşvik kriterlerinde Türklük olgusunun şart koşulduğunu vurguladı. Zariç, ülkede Kürtçe, Arapça, Ermenice gibi pek çok dilde yazar ve şairin varlığına karşın bakanlığın bu yaklaşımının düşündürücü olduğunu söyledi.

ÇALIŞTAYDA BUGÜN
Çalıştayın  kamu sanat kurumları ve özel tiyatroların ele alınacağı bugünkü bölümünde konuşmacı olarak şu isimler yer alacak: Opera Solistleri Derneği Genel Başkanı Arda Aktar, opera bale solist sanatçısı Müjgan Özçay, Alternatif Tiyatro Platforrmu sözcüsü Gülhan Kadim, Destar tiyatrodan Berfin Zenderoğlu, Sanatçılar Girşimi’nden Orhan Aydın, Tiyatro Kare Yönetmeni Nedim Saban, İŞTİSAN’dan Levent Üzümcü, Türkiye Tiyatrolar Platformu’ndan Ragıp Yavuz, İstanbul Devlet Tiyatrosundan Orhan Kurtuldu, DETİS Genel Başkanı Mehmet Ege, TOBAV Genel Başkanı Tamer Levent.

ÖNCEKİ HABER

Kaz dağları’nın kalbinde açılan yara kapatılamıyor

SONRAKİ HABER

!f’in ilk ödülü Anarşik Armoni’nin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...