19 Şubat 2014 07:00

Sessiz salgının suçlusu kimyasallar

Uzmanlar, çocukların beyin fonksiyonlarında bozukluklara yol açan, yatak şiltelerinde kullanılan yangın önleyicilerin yanı sıra perdelerde, halılarda, giyim, oyuncak sektörlerinde ve temizlik malzemelerinde kullanılan kimyasalların planlı bir şekilde sınırlandırılmısı için strateji geliştirilmesi çağrısında bulundu. Araştırmacılar Hükümetlere, şirketlerin yeni kimyasalları kullanıma sunmadan önce gerekli testleri yapmalarını zorunlu kılan güçlü yasalar çıkarma çağrısında bulundu.

Uzmanlar, bu maddelerin çocukların beyin fonksiyonlarında bozukluklara yol açmasını sessiz bir salgın hastalık olarak nitelendiriyor. .

Bilim dünyası son yedi yılda,  fetüslerin ve küçük çocukların beyin gelişimine zarar veren altı yeni kimyasal maddeyi tanımladı. Bunlarla birlikte tanımlanmış nörotoksin sayısı 12’ye çıktı. Uzmanlar dünya çapında her 6 çocuktan 1’inin nörolojik gelişim sorunu yaşadığını tahmin ediyor.

Sanayide kullanılan 80 bin maddenin hiçbirinin güvenli olup olmadıkları konusunda test edilmediklerini belirtten New York’taki Mount Sinai Tıp Fakültesinin Kamu Sağlığı Bölümünden Pediatri Uzmanı Philip Landrigan, erken yaşta beyinde oluşan zararların zeka ve konsantrasyon kaybının yanı sıra davranış bozukluklarına da yol açtığını belirtiyor. Ve bu etkilerin kişilerde genelde kalıcı olduğunu da ekliyor. Landrigan, onaylanan 12 maddenin yanı sıra çocuklarda nörolojik gelişimi etki-lediğinden şüphelenilen madde sayısının da 202’dan 214’e çıktığını söyledi. Uzmanlar sanayide kullanılan 80 bin maddenin hiçbirinin güvenli olup olmadıkları konusunda test edilmediklerini belirtti.

Uzmanlar, kimyasal maddelerin beyin gelişimine etkisini test edebilmek için gerekli yöntemlere sahip olduklarını fakat bu testlerin yapılıp-yapılmayacağı konusundaki kararlılığın eksik olduğunu belirtiyorlar.

Landrigan Avrupa Birliği’nin sağlam bir kimyasal madde kont-rol yasası olduğunu ve burada yasak olan ve zararlı maddeler içeren kozmetik ürünlerin daha zayıf yasalara sahip ülkelere gönderildiğini söyledi.  (DIŞ HABERLER)


BİZİ HAVALARA UÇURMANIZ İÇİN BEKLİYORUZ

Down sendromlular için birçok projelere imza atan Down Sendromu Derneği, birçok ünlü ismin gönüllü desteğiyle hayata geçen balon kampanyası Forum İstanbul’da düzenlenen sergiyle başlıyor. Down Sendromluların sesini bir kez daha duyurmak, onların eğitim ve sağlıklı yaşam hakkını korumak-geliştirmek için herkesi göreve çağıran ünlüler, balon kampanyası çerçevesinde ‘Bizi havalara uçurun’ dedi ve poz verdi. 23 ünlünün, Down Sendromlu fotoğrafçılara verdiği pozlar ilk kez Bayrampaşa Forum’da sergilenecek.
Ünlülerin fotoğraflarının yer aldığı sergi, 18-23 Şubat tarihlerinde Forum İstanbul, 24 Şubat-1 Mart tarihlerinde Carrefour İçerenköy , 2-8 Mart tarihlerinde Akmerkez, 9-15 Mart tarihlerinde Pendik  Via Port, 16-21 Mart tarihlerinde İstinye Park’ta ziyaret edilebilecek. 23 Mart’ta derneğe tahsis edilecek bir vapur ile Down sendromlu çocuklar ve onlara destek verenler Boğaz turu yaparken, farklı noktalardan kampanya için hazırlanan binlerce uçan balon gökyüzüne bırakılacak. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et