11 Şubat 2014 12:16

Temsa Nakış işçileri: Sendikalaşıncaya kadar devam

Elif GÜMÜŞ
Mehmet Emin DEMİREL
İstanbul


Temsa Nakış’ta hakları için örgütlenme mücadelesine giren işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar üretim yapmamakta kararlı. Birçok hakkı gasp edilerek işten atılan işçiler, dernek olarak örgütlendiklerini ve sendikalaşana kadar da mücadelelerine devam edeceklerini söylediler.
Resmi tatillerin verilmesi, maaşlarının 1500 TL’ye çıkarılması ve asgari geçim indiriminin uygulanması, cumartesi saat 13.00’ten sonra tatil ilan edilmesi, yüzde 100 fazla mesai ücreti verilmesi talepleriyle bir araya gelen işçilere gözdağı vermek için patron önce öne çıkan 2 işçiyi işten çıkardı. Çıkarılan arkadaşlarının geri alınması ve taleplerinin karşılanması için iş bırakan işçiler de, patron tarafından kapı önüne konuldu.
“Ben bu talepleri karşılayamam” diyerek 10 işçiyi işten atan patron, işyerine yeni işçi aldı. Yeni işçilerin mevcut haklarında da bazı iyileştirmelere gitti: Örneğin daha önce sigorta yapılmazken yeni alınan işçilere sigorta yapıldı. Asgari ücretin altında çalıştırılan kadın işçilerin maaşları asgari ücretin üzerine çıkarıldı.

HAKKIMIZI İSTİYORUZ
9 senelik Temsa Nakış işçisi olan İsmail Onuk, “Fiş paramızı vermiyorlar. Maaşımızı asgari ücretten gösteriyorlar. Biz bu durumun değişmesini istedik ve kapı dışarı edildik” dedi. Temsa’da yaşanan patron baskısının her tarafta uygulandığına değinen Onuk, “İşten atılmadan önce bana bütün haklarımdan vazgeçmem için bir kağıt imzalatılmak istendi. 9 senelik emeği hiçe saymamı istediler. Önüme koydukları kağıdı imzalamadım. Bizi parayla susturabileceklerini sanıyorlar” diye konuştu. “Bizim bu yaptığımız gasp değil, hırsızlık değil, hakkımızı istiyoruz sadece” diyen Onuk, yaklaşık 50 bin lira tazminat verilmesi gerekirken 8 bin 500 lira tazminata ikna edilmeye çalışılmış. Bunu kabul etmeyen Onuk, “Daha sonra bu 8 bin 500 lira 16 bin liraya çıkarıldı. Demek ki patron bizim hakkımızı yiyor. Biz hakkımızı istiyoruz, alana kadar da hem hukuki hem de fiili mücadelemizi devam ettireceğiz” dedi. Temsa Nakış’ta ilk çıkarılan işçi olan Önder Şahin ise “Ben 15 senelik çalışanım. Hakkımı istediğim için işten çıkarıldım. Kağıt imzalamam için çok komik paralar teklif ettiler” dedi.
İstanbul genelinde örgütlenme çalışması yürüten Nakış İşçileri Derneği Başkanı Veysi Ekinci “Bizim amacımız patronların geri adım atmasını sağlamak. Şu anda Temsa’da patronlar geri adım atmaya başladı bile. İşçilerin komite kurması için de elimizden geleni yapıyoruz. Komiteden sonra da öncelikli amacımız işçileri sendikalı yapmak” diye konuştu.

PUNTO İŞÇİLERİYLE DAYANIŞMA
Direnişlerinin 195. gününde olan ve sendikalaştıkları için işten atılan Punto Deri işçilerini ziyaret eden Temsa Nakış işçileri, birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı. İşçiler, patronların değil sendikalaşmaya en ufak bir hak talebine bile tahammülünün olmadığını söyledi. Temsa Nakış işçileri adına konuşan Masum Baş “Hakkımızı istedik. Bu nedenle de işten çıkarıldık, taleplerimiz karşılanmadı. Hakkımız alıp işe dönene kadar da devam edeceğiz” dedi. Punto işçileri ise mücadelenin ortaklaştırılmasının bir ihtiyaç olduğunu belirterek ziyareti gerçekleştiren nakış işçilerine teşekkür etti.

Evrensel'i Takip Et