08 Şubat 2014 06:00

Dolar yükseldi, Arçelik'te kıyım başladı

Arçelik Beylikdüzü fabrikasında çalışan işçilerin çoğunluğu 2 haftalık zorunlu izinlere çıkartıldı. Zorunlu izinler işçilerin yıllık izinlerinden kesiliyor. Bununla da yetinmeyen fabrika yetkilileri yaklaşık 120 işçiyi işten çıkarttı. İşten çıkartılan işçilerin hemen hepsini sözleşmeli işçiler oluşturuyor.

Dolar yükseldi, Arçelik\'te kıyım başladı
Paylaş

Erkan SARIOĞLU
İstanbul


17 Aralık yolsuzluk operasyonundan sonra Arçelik Beylikdüzü fabrikasında çalışan işçilerin çoğunluğu 2 haftalık zorunlu izinlere çıkartıldı. Zorunlu izinler işçilerin yıllık izinlerinden kesiliyor. Bununla da yetinmeyen fabrika yetkilileri yaklaşık 120 işçiyi işten çıkarttı. İşten çıkartılan işçilerin hemen hepsini sözleşmeli işçiler oluşturuyor.

Yolsuzluk operasyonu sonrasında doların aşırı yükselmesi sonucunda faiz artırımına gidilerek önlem alınmaya çalışılmıştı. Faizlerin ve doların seviyesinin yüksek oluşu nedeniyle siparişlerde azalma olduğunu söyleyen fabrika yetkilileri faturayı işçilere kesti. Doların yüksek olması bu nedenle siparişlerin azalması nedeniyle yaklaşık 90 işçinin işine son verildi.

YILLIK İZNİN İSMİ ZORUNLU İZİN OLDU

Görüştüğümüz işçiler yılbaşından itibaren neredeyse yıllık izinlerimizin tamamını zorunlu olarak kullandırdılar. “Çoğumuzu yaklaşık 12 gün zorunlu izine çıkarttılar. Fabrikada üretim durma noktasına geldi. Zorunlu bir durumumuz olsa izin kullanamayacak duruma geldik. Bizler yıllık izinleri kendi istediğimiz tarihlerde kullanmak istiyoruz. Yıllık iznin ismi zorunlu izin oldu. Zorunlu izinlerin yıllık izinlerimizden kullandırılmasını istemiyoruz” diyen işçiler, yolsuzluğu kendilerinin yapmadığını, ayakkabı kutularına dolarları kendilerinin koymadığını ancak faturanın kendilerine kesildiğini ifade ettiler.

HAK KAYIPLARIMIZ KARŞILANSIN

İşçiler mart ayında enflasyona bağlı zamlar yapılacağını ama hükümet tarafından açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığını söylediler. İşçiler, “Hükümet enflasyonu yüzde 5 civarında açıklıyor. Bu enflasyon hesabını neye göre yapıyorlar. Herhalde hiç pazardan haberleri yok. Neredeyse 2-3 aydır biber yiyemiyoruz. Eşlerimizle tartışmaktan başka bir şey yapamıyoruz. Aile huzurumuz kalmadı. Bibere, patatese, kuru fasulye  vb. yapılan zamlar yüzde 50’lileri geçti. Enflasyon bizlerin zorunlu olarak kullandığımız gıda, ulaşım, kira gibi kalemlere göre hesaplanmalı. Bu çıkan enflasyon oranına göre zamlar yapılmalı ki aldığımız ücretler her geçen gün daha da küçülmesin” dediler.

DOLARIN YÜKSELMESİ ETKİLEDİ

Türk Metal Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Murat Salar da işten atmalarla ilgili şöyle konuştu; “Fabrikadan yaklaşık 18 işçi kendi isteğiyle, 90 işçi de sözleşmesi sona erdiği için çıkartıldı. Doların aşırı yükselmesi, yurt dışı alımlarını azalttı. Yine kredi kartları üzerindeki yaptırımlar, pos cihazların bankalara iade edilmesi ürün satışını azalttı. Üretim azalması nedeniyle sözleşmesi sona eren işçilerin sözleşmesi yenilenmedi. Ekonomik kriz yok deniyor ancak biz bunun doğru olmadığını biliyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Zorlu’da 7 işçi daha atıldı

SONRAKİ HABER

Sanayici mutlu öğrenci mutsuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...