05 Şubat 2014 18:03

Bilirkişi raporu AOÇ'deki yıkımları durduramadı

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine ilişkin Mimarlar Odasının açtığı davada bilirkişi raporu açıklandı. Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan dava henüz sonuçlanmamışken, arazideki yıkımın devam etmesinin hukuksuzluk olduğunu söyledi.

Bilirkişi raporu AOÇ\'deki yıkımları durduramadı
Paylaş

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine ilişkin Mimarlar Odasının açtığı davada bilirkişi raporu açıklandı. Raporda arazideki bira fabrikası, memur ve işçi konutları, merkez lokantası ve Ülkü Adatepe Evi’nin kültürel varlık olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Raporu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, “Dava sürecinde yargının da bu rapor çerçevesinde karar vermesini beliyoruz” dedi. Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise dava henüz sonuçlanmamışken, arazideki yıkımın devam etmesinin hukuksuzluk olduğunu söyledi.

BİLİRKİŞİ: ENGELLENDİK

Üç kişilik uzman heyetten oluşan bilirkişi, dava henüz sonuçlanmadan bölgede yıkımlar gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca bölgede tespit çalışmaları sırasında kendilerine zorluk çıkarıldığını aktaran heyet, engelleme girişiminde bulunan kişiler hakkında yasal sürecin başlatılmasını istedi. Bilirkişi heyeti raporunda, bölgenin Türkiye sanayi kalkınması açısından değerli olduğunu ve kültürel miras kapsamına alınması gerektiğini açıkladı.

‘GÖKÇEK ÖDÜLÜ HAK ETMİYOR’

Bugün basın toplantısıyla bilirkişi raporunu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, yargı sürecinin de bilirkişi raporuna göre devam etmesi gerektiğini söyledi. Dava süreci sonuçlanmadan bölgede yıkımların sürmesine tepki gösteren Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’e eleştiriler yöneltti. Gökçek’i “fason ödüller başkanı” olarak değerlendiren Candan, Kuzey Ankara Projesi için Birleşmiş Milletler’in Gökçek’e verdiği Habitat Koruma Ödülü’nün iptali için başvuru yapacaklarını duyurdu.

ULUS’TA PLANSIZ YIKIMLAR

Ulus’ta bir kişinin ölümüne neden olan kentsel dönüşüm kapsamındaki bina yıkımına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan mimarlar, bölgedeki planını eleştirdi. Dönüşümde sosyolojik ve hukuki sıkıntılar olduğunu söyleyen Tezcan Karakuş Candan, tescilli yapıların tespiti yapılmadan yıkımların yapıldığını belirtti. Belediyenin birçok projesini plansız yaptığını ileri süren Candan, “Bu plansızlık sonucunda geçen günlerde Ulus’ta bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca bütün kültürel yapılarımız ve tescilli yapılarımız da yok ediliyor” dedi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Taşeron işçilerden AKP’ye oy yok’

SONRAKİ HABER

Anayasa değişikliğinde son söz liderlerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...