04 Şubat 2014 21:26

MEB’den SBS açıklaması: 103 öğrencinin durumu değişecek

Milli Eğitim Bakanlığı, SBS'nin yürütmesinin durdurulması kararına itirazının Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından SBS sonuçlarının yeniden değerlendirildiğini bildirerek, 4 öğrencinin daha üst tercihlerine, 99 öğrencinin ise mevcut okullarından daha alt tercihlerine yerleştirilebilecekleri sonucuna ulaşıldığı bildirdi.

MEB’den SBS açıklaması: 103 öğrencinin durumu değişecek
Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı, Seviye Belirleme Sınavının (SBS) yürütmesinin durdurulması kararına itirazının Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından SBS sonuçlarının yeniden değerlendirildiğini bildirerek, yapılan incelemenin ardından 4 öğrencinin daha üst tercihlerine, 99 öğrencinin ise mevcut okullarından daha alt tercihlerine yerleştirilebilecekleri sonucuna ulaşıldığı bildirdi.

Bakanlık, karardan etkilenen öğrencilerle iletişime geçilerek "talepleri olması durumunda" tercihleri doğrultusunda işlem yapılacağının kendilerine bildirildiğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara 18. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği ardında da Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin Bakanlığın yaptığı yürütmeyi durdurma kararına itirazını reddettiği SBS ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Ortaöğretime Yerleştirme Sistemi çerçevesinde 8’inci sınıflar için uygulanan Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) Milli eğitim Bakanlığının, Sınav ve Yerleştirme Yönergeleri ile Sınav Başvuru Kılavuzu hükümleri doğrultusunda 08 Haziran 2013 tarihinde 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

Sınav sonuçlarının 12 Temmuz 2013’te açıklandığı belirtilen açıklamada, “Ancak aynı gün yapılan inceleme sonucunda söz konusu sınavda Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın yabancı dil testlerine ilişkin değerlendirilmesinde yanlışlık yapıldığı tespit edilmiştir” denildi. Yine aynı gün Almanca ve Fransızca testlerinden sınava giren adayların yeniden değerlendirilmesinin yapıldığı ve herhangi bir mağduriyete yer vermeyecek tedbirlerin alınarak yeni puanların saat 17.00’da açıklandığı kaydedildi.

‘MAHKEME KARARININ BAKANLIĞA ULAŞMADAN BASINDA YER ALMASI SON DERECE ANLAMLI BULUNMUŞTUR’

Puanların açıklanmasının ardından, öğrencilerin tercih başvurularının alındığı ifade edilen açıklamada, tercih sonuçlarında öğrencilerin asıl ve yedek yerleştirmelerinin yapıldığı ve kayıtların gerçekleştirildiği anlatıldı. Kayıtların yapılmasının ardından, eğitim öğretimin bir dönemi geride bıraktığı anımsatılan açıklamada, “Ancak, 12 Temmuz 2013’te ilan edilen sınav sonuçlarına ilişkin işlemin aleyhine Ankara 18. İdare Mahkemesinde dava açılmış ve ilgili mahkemece ‘dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği’ gerekçesi ile sınav sonuçlarının açıklanmasından yaklaşık altı ay sonra yürütmenin durdurulması yönünde karar alınmış, bu karar 15 Ocak 2014 tarihinde Bakanlığımıza tebliğ edilmiştir.

Dava konusu işlemin üzerinden yaklaşık altı ay geçmesinden sonra ilgili mahkemece yürütmeyi durdurma kararının verilmesi ve yine verilmiş olan kararın Bakanlığımıza ve taraflara ulaşmadan basın yayın organlarında yer alması son derece anlamlı bulunmuştur” ifadeleri kullanıldı.

103 ÖĞRENCİMİZİN DURUMU DEĞİŞECEK

Dava konusu işlemin Mahkemeye intikal etmesinden önce, Almanca ve Fransızca testlerinden sınava giren adayların değerlendirilmesinin yeniden yapıldığı ve sınava giren bütün öğrencilerin sıralamaları ve yerleştirme işlemlerinin yeni duruma göre belirlendiği aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dolayısıyla öğrencilerimizin puan hesaplamaları ve okul yerleştirmeleri açısından herhangi bir mağduriyet yaşanmamıştır. Ancak verilmiş olan karar mucibince ve Mahkemenin yönlendirmesine göre, sınav sonuçları Bakanlığımızca yeniden hesaplanmış ve mezkûr karardan kaynaklanabilecek olası mağduriyetleri önlemeye yönelik çalışmaların süresi içerisinde tamamlanması için Mahkemenin ilk kararının Bakanlığımıza tebliğ edilmesiyle beraber hazırlıklar başlatılarak gerekli tüm önlemler alınmıştır. Sınav sonuçlarının tekrar değerlendirilmesi neticesinde; dört öğrencimizin daha üst tercihlerine, doksan dokuz öğrencimizin ise mevcut okullarından daha alt tercihlerine yerleştirilebilecekleri sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bu durumda olan öğrencilerimizin Mahkeme kararından herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için Bakanlığımızca gerekli tedbirler alınmakta olup karardan etkilenen öğrencilerle iletişime geçilerek talepleri olması durumunda tercihleri doğrultusunda işlem yapılacağı kendilerine bildirilmiştir.” (Ankara/ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçilerinden mumlu eylem

SONRAKİ HABER

Başbakan, Gülen’e meydan okudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...