31 Ocak 2014 06:00

Belediye şirketle değil halkla anlaşsın

Narlıdere Çatalkaya Mahallesi, “Afete riskli bölge” ilan edildi, ancak mahalleliler bunun yasa dışı bir şekilde ilan edildiğini düşünüyor. Kentsel dönüşüm kapsamındaki mahallelerde kooperatifler kurarak bir arada hareket etmeye çalışan mahalle halkının görüşlerini aldık.

Belediye şirketle  değil halkla anlaşsın
Paylaş

Emine UYAR
Metehan UD
İzmir


Kentsel dönüşüm kapsamında bulunan Narlıdere Çatalkaya Mahallesi’nde önceki gün zemin etüdü yapmak üzere mahalleye giden müteahhit firmanın çalışanlarına mahalle halkı tepki gösterdi ve çalışma yapılmasına izin vermedi. Gelişen durum üzerine toplantı yapan mahalleliler, İslimliler Derneğinde bir araya gelerek önümüzdeki süreçte izleyecekleri yolu tartıştı ve bazı kararlar aldı. Bu kapsamda bugün saat 14.00’te bir araya gelecek olan mahalle halkı, Belediyeye yürüyecek ve toplu dilekçe vererek, süreçle ilgili kendilerine açıklama yapılmasını isteyecek.  

Belediye yetkililerinin kendi bilgileri dışında bir işlem yapılmayacağını söylemelerine rağmen sürecin bilgileri dışında işlediğini belirten mahalleliler, daha önce Yenikale gibi bölgelerde yapılan dönüşümlerdeki olumsuz örnekleri dile getirdiler.

Çatalkaya Mahallesi, “Afete riskli bölge” ilan edildi, ancak mahalleliler bunun yasa dışı bir şekilde ilan edildiğini düşünüyor.  

Kentsel dönüşüm kapsamındaki mahallelerde kooperatifler kurarak bir arada hareket etmeye çalışan mahalle halkının görüşlerini aldık. Çatalkaya Mahallesi Kooperatifi Yöneticisi Bülent Çağanlı, kentsel dönüşüm sonrası mağdur olmamak için mücadele başlattıklarını belirterek, “Ancak belediye bizi başka yerlere göndermek istiyor. Biz 48 yıldır bu mahallede oturuyoruz.  Bugün mahallede etüt çalışması vardı. Duyduk ki belediye proje için çalışmaya başlamış. Dükkânımı kapattım olay yerine gittim. Bunu engelledik. Belediye başkanı gelsin dedik, gelmedi, il dışında imiş. Talebimiz dönüşüm sonrasında herkesin kendi yerinde, eşit şartlarda kalması” dedi. Halil Köfteci de, kendilerine sorulmadan kentsel dönüşüm sürecinin başlatıldığını belirterek, “Sizin evleriniz, afet riski taşıyor dediler ama biz evimizin deprem ölçümünü yaptırdık, dayanıklılık raporu aldık. Ona rağmen dönüştürüyorlar evimizi” dedi. Evlerini bırakmak istemediklerini belirten Köfteci, “Sadece evimiz var. Narlıdere de pahalı bir yer. Başka bir ev alamayız. Bize sorulmadan teknik şartnameler hazırlanmış. Bunlar önümüze konulup bize dayatılıyor” dedi. Şartnameyi okuduklarında çok kabul edilebilir yanı olmadığını gördüklerini belirten Köfteci, “Şartnamede bize herhangi bir garanti verilmiyor. Bütün maddelerin altı boş. Bu işler güvenle olmaz. Yerinde dönüşüm diyorlar ama bize bunun garantisini vermiyorlar. Başka bir yere gönderilmekten korkuyoruz” dedi.

ŞARTNAMENİN KABUL EDİLİR YANI YOK

Çamtepe Kooperatifi Geçici Başkanı Rıza Bal da, herkesin kendi parselinde yerleştirilmesini istediklerini belirterek, “Çalışmaların her aşamasında bizim de söz ve karar yetkimiz olması gerektiğini savunuyoruz. Bizi yönetenler bizlerin bilinçlenmesinden korkuyorlar, o nedenle kooperatif altında örgütlenmemizi de istemiyorlar” dedi. Belediyenin her mahallede yapacağı geniş katılımlı halk toplantıları ile nasıl yüklenici firma ile sözleşme yaptılarsa kendileri ile de yapmasını istediklerini belirten Bal, “Firma ile 27 maddelik bir şartname hazırlanıyor. Bize ayrılan bir sayfa bile değil. Bizden ne alacaklarını biliyoruz ama bize ne verecekler bilmiyoruz. Binamıza, arsamıza ne kadar değer biçeceklerini bilmek istiyoruz” diyor.
Yine kentsel dönüşüm kapsamındaki 2. İnönü Mahallesi sakini Nurettin Yılmaz da, Belediye Başkanının kendilerine, “Sizin onayınız olmadan bir şey yapmayacağız” diyerek söz verdiğini belirtiyor. “Başkan bizden habersiz şirkete vermiş projeyi. Biz bunu kabul etmiyoruz. Buna karşı eylemlerimiz olacak. Sonuna kadar direneceğiz” diyor.

OLUMSUZ ÖRNEKLER YAŞANDI’

Mahmut Eligüzel (Çatalkaya Mahallesinden): Firmalarla anlaşma yapılmış ve biz bu anlaşmaların hiçbir yerinde yokuz. Yerinde dönüşüm olup olmayacağı da belli değil.

Mehmet Esen (İslimliler Dernek Başkanı-Çatalkaya Mahallesi Muhtar Adayı): Çatalkaya, Narlı, 2. İnönü ve Atatürk Mahallerinde kentsel dönüşümle beraber yapmak istedikleri konut sayısı 6 bin. Bunun 2 bin tanesini vatandaşa verecekler. Geri kalanını da buldukları bir müteahhitte devredecekler. Halkı mağdur edecekler bunun bir örneğini Yenikale mahallesinde yapılan dönüşümde yaşandı. Orada da deniz manzaralı arazisi olanlara dönüşüm sonrası arka taraflardan daire verdiler. Deniz manzaraları evleri müteahhitlere verdiler.

Cafer Salman (Yeşiltepe Konut Yapı Koop. Başkanı): Sosyal demokrat bir belediye halkın örgütlenmesinden korkar durumda. Halka diyorlar ki dönüşüm sonrası en güzel yerini biz alacağız. Size de kalanını vereceğiz.

Soner Gökbulut (Narlı Mahallesi): Şu an çoğu CHP’li vekilin, TMMOB’lu yetkililerin rant yasası olarak gösterdiği bir yasayla sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir başkan halkı baş başa bırakmıştır. İkili oynayarak bunu yapıyor. Büyükşehir Belediyesini ilgilendiren kentsel dönüşüm yasasıyla bunu yapmak isterken, kapalı kapılar ardında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurarak 6306 sayılı yasaya dayandırmak istiyor. Çok sıkıntımız var örgütlenip barınma hakkımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Eğer CHP Genel Merkezi de gerçekten halktan yanaysa gerekini yapar. 

ÖNCEKİ HABER

Lice\'ye silah, balta sapları, levye ve taşlarıyla geldiler!

SONRAKİ HABER

Çevre mühendisleri seçime gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...