Yeşil Hafta 100 bin ilginç ürünle başladı
Tarım, gıda ve bahçecilik alanında dünyanın en önemli fuarlarından biri olan Uluslararası Yeşil Hafta (IGW) Berlin'de açıldı. Fuarda yaklaşık 100 bin kadar ilgi çekici ürün ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 10 bin ev hayvanı ile çiçek reyonlarında toplam 30 bin bitki de Yeşil Hafta'da görücüye çıktı. Berlin’deki Yeşil Hafta aynı zamanda gıda branşının da buluşma noktası niteliğinde.
'DÜNYANIN EN BÜYÜK BRANŞ FUARI'
DW’nin haberine göre, Yeşil Hafta Almanya'da 1926 yılında önce yöresel bir mal borsası olarak kendini gösterdi ve yıllar içinde dünyanın en büyük branş fuarı haline geldi. Fuar Müdürü Christian Göke şunları söylüyor: “Bu, tarım endüstrisindeki son teknolojilerin sergilendiği ve dünyanın dört bir yanından tarımla ilgili politikacıların buluştuğu en önemli platformlardan biri niteliğinde. Birçok ilginç şeyi birebir yaşayabileceğiniz bir dünya, ayrıca 70 ülkeden 5 bin kadar medya mensubunun katılmasıyla devasa medyasal bir olay özelliğinde.”
FUAR AYNI ZAMANDA TARTIŞMA PLATFORMU
70 ülkeden toplam 1650 sergicinin katıldığı fuar alanı tam anlamıyla dolup taşmış durumda. Fuara 400 bin ziyaretçi bekleniyor. 100 bin branş temsilcisi ile çeşitli ülkelerden 70 tarım bakanı da fuarda hazır bulunacak. Alman Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, fuarın aynı zamanda tarım sektörüne ilişkin bir tartışma platformu olduğunu vurguluyor: “Dünya nüfusu sürekli artarken, insanların gıda güvencesi nasıl sağlanabilir? Bunu yaparken doğal kaynakları ve iklimi nasıl gözetmemiz gerekir? Bu gibi sorular dışında, artık tarım ekonomisi de küresel bir biçimde faaliyette olduğu için ticarette adil çerçeve koşulları nasıl olmalıdır, bu nokta da fuar sırasında tartışma konularından birisini oluşturacaktır.”
KİTLESEL HAYVAN YETİŞTİRME YÖNTEMLERİ ELEŞTİRİLİYOR
Berlin’deki Yeşil Hafta boyunca Almanya’da uzun zamandan beri tartışma konusu olan kitlesel hayvan yetiştirme yöntemlerinin de yine gündeme gelmesi bekleniyor. Hükümete bağlı bir kuruluş olmasına rağmen Federal Çevre Dairesi’nin Başkanı Thomas Holzmann bile Yeşil Hafta dolayısıyla kitlesel hayvan yetiştirme yöntemlerini eleştiriyor. Holzmann, özellikle Almanya’nın büyük tarım işletmelerinin faaliyet gösterdiği yörelerinde üretim sırasında büyük oranda azot gazı çıktığı, bunun da atmosfere ve yer altı sularına dramatik bir biçimde zarar verdiğini vurguluyor.
GIDA ENDÜSTRİSİ YOĞUN BASKI ALTINDA
Almanya’daki gıda endüstrisi, son olarak hazır yiyeceklerde ortaya çıkartılan at eti skandalı nedeniyle yoğun bir baskı altında bulunuyor. Alman Gıda Endüstrisi çatı örgütü Başkanı Christoph Minhoff , her şeye rağmen Alman tüketicinin çoğunluğunun alışveriş sırasında hâlâ ürünün fiyatına önem verdiğini söylüyor. Minhoff, bundan dolayı da hazır gıda maddelerinde eleştirilen üretim biçimlerinin çoğu kez alternatifi bulunmadığını belirtiyor ve ekliyor: “Doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak elbette ki ek masraf doğuruyor. Sektördeki önemli modernleşme süreçleri ve yatırımlar için gerekli olan malî hareket alanları giderek daralıyor, bu nedenle de yeni üretim süreçleri ve ürünlerde yenilenme şu sıralarda mümkün olamıyor.”
YEŞİL HAFTA 26 OCAK'A KADAR SÜRECEK
Gıda endüstrisi, 175 milyar avro civarındaki cirosu ve yarım milyonu aşkın çalışanı ile Almanya’daki dördüncü büyük ekonomi alanını oluşturuyor. Berlin'de gıda sektöründeki sorunların yoğun olarak tartışılacağı Yeşil Hafta etkinlikleri 26 Ocak'a kadar sürecek. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et