21 kişinin öldüğü Davutpaşa patlamasında sorumlu belediye
İstanbul Davutpaşa’da bir kaçak maytap atölyesinde meydana gelen patlamaya ilişkin açılan davanın 16. duruşmasında bilirkişi raporu açıklandı.
Raporda, 21 kişinin yaşamını yitirdiği, 116 kişinin yaralandığı patlamaya neden olan kimyasalların yüksek derecede hayati tehlike arz ettiğine dikkat çekildi. Atölyenin 4 yıl boyunca ruhsatsız işletildiği ve durumun Zeytinburnu Belediyesi tarafından da bilindiği belirtildi.
BELEDİYE BAŞKANI AYDIN KATILMADI
Bugüne kadar 4 hakim ve 2 savcının değiştiği Davutpaşa Patlaması davasının 16’ncı duruşması Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görüldü. Sanıklardan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın duruşmaya katılmazken, davaya katılan sanıklardan Zabıta Müdürü Feruz Kutsal’ın koruma ekibi ile duruşmada hazır bulunması dikkat çekti. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, patlamaya neden olan kimyasal maddelerin yüksek derecede hayati tehlike taşıdığı belirtilerek, “Suça konu numunelerin içerdikleri baryum nitrat bileşiğinden dolayı toksik özelliklere sahip olduğu hazım veya solunum yolu ile alındıklarında hayati tehlike arz edebilecekleri, bu tür kimyasalların temininde taşınmasında, kullanılmasında ve imhasında özel tedbirlerin zorunlu olması belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.
‘BELEDİYE BİLE BİLE MÜHÜRLEMEDİ’
Patlama tarihine kadar atölyenin ruhsatsız işletildiğinin de belirtildiği raporda, Zeytinburnu Belediyesi yetkililerinin de durumu bilmesine rağmen herhangi bir önlem almadığına dikkat çekildi. Raporda, “31.12.2004 tarihinden itibaren patlamanın meydana geldiği tarihe kadar işletme izin belgesi ve çalışma ruhsatı olmadan bu işyerinde parlayıcı ve patlayıcı piroteknik imalatı yaptıkları anlaşılmış; işçi olarak çalışan Ömür Atıcı ve Şüpheli Hasan Altay’ın ifadelerine göre, bu işyerine Zeytinburnu Belediyesi yetkililerinin denetim amacı ile birçok defa gittikleri halde mühürlenmesi yönünde hiçbir işlem yapmadıkları, ilgili emniyet birimlerine bildirmedikleri, böylece olayın oluşmasına neden oldukları anlaşılmıştır” diye belirtildi.
Bilirkişi raporunun ardından talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, sanık Atakan Tanış hakkında zorla getirilme kararı verirken, duruşmayı 7 Nisan’a erteledi. (HABER MERKEZİ)
AİLELER YİNE ORADAYDI
Dava öncesi Bakırköy Adliyesi önünde bir araya gelen Adalet Arayan İşçi Aileleri “Davutpaşa’yı unutmadık unutturmayacağız” pankartı ile açıklama yaptı. Patlamada yaşamını yitirenlerin isimlerinin olduğu pankartları açan aileler, “İş kazası değil bu bir cinayet” sloganı atarak, “Verdiğimiz mücadele sayesinde sorumlular adalet karşısına çıkıyor. İstiyoruz ki bir daha Davutpaşalar yaşanmasın, Davutpaşa unutulmasın. Unutturmamak için patlama alanının Park yapılmasını talep ettik ve etmeye devam ediyoruz” açıklaması yaptı.
BU ÖLÜMLERİN HESABI ARTIK SORULSUN
31 Ocak 2008’de Zeytinburnu ilçesi, Maltepe Mahallesi, Çiftehavuzlar Caddesi, Site Sokak, 44 numaralı adreste bir maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 21 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Patlamadan sonra işçilerin cesetleri ise paramparça ve tanınmaz haldeydi.
Yaşamını yitiren işçilerden 20 yaşındaki Hasan Akhun üniversite sınavını kazanamayınca ailesine destek olmak için işe başlamış, İlk patlamada yardıma koşunca ikinci patlamanın ortasına düşerek ölmüştü.
2 çocuk babası Hamit Alkan onları okutmak için emekliliğine 6 ay kala iş merkezinde çay ocağı işletmeye başlamıştı.
44 yaşındaki Ömer Vural’ın da ikisi küçük 3 çocuğu vardı arkasında bıraktığı...
Gülhan Çabuk’un arkasında ise 4 yaşındaki oğlu Kıvanç kaldı. Çabuk, bu işe başlayalı daha 5 ay olmuştu, ilk patlamadan kurtulmuş ancak arkadaşlarının yardımına koşunca ikinci patlamada hayatını kaybetmişti o da. Üç çocuk babası bulunan Aslan Doğan da işe başlayalı sadece 4 ay olmuştu.
Onların ve Navroz Mamadov (48), Kazım Nişli (49), Hüseyin Taylanoğlu (38), Lezgi Şimşek (20), Zübeyir Bal (46), Yaşar Kara (37), Kadir Cesur (38), Orhan Saday (26), Metin Erdoğan (40) ve Hacıyar Şehriyar Memedov’un ölümlerinin hesabı 6 yıl olmasına rağmen hâlâ sorulamadı.
Evrensel'i Takip Et