19 Ocak 2014 06:00

Sansüre sansür

Son zamanlarda ülke gündemini meşgul eden en önemli konulardan bir tanesi İnternet’te sansürü kolaylaştıracak düzenlemeler oldu. İnternet kullanıcılarının tepkisini çeken bu düzenlemeler cumartesi günü düzenlenecek yürüyüş ile protesto edildi.

Sansüre sansür
Paylaş

Atakan SAYIN*

Son zamanlarda ülke gündemini meşgul eden en önemli konulardan bir tanesi İnternet’te sansürü kolaylaştıracak düzenlemeler oldu. İnternet kullanıcılarının tepkisini çeken bu düzenlemeler cumartesi günü düzenlenecek yürüyüş ile protesto edildi.

Aslında bu gibi yasaklar sadece Türkiye’ye özgü bir durum değil. Bazı ülkeler İnternet’in özgür bir dünya olduğunu, asla kısıtlanamayacağını savunsa da Türkiye gibi kısmi kısıtlamalara giden ülkelerin sayısı hiç de az değil. Ancak beterin beteri vardır. İran, Çin, Kuzey Kore gibi ülkelerde İnternet neredeyse tamamen yasaklanmış, hatta Kuzey Kore kendine özel bir İnternet geliştirmiştir.

Yine de özgür İnternet dünyasında yasak diye bir kelime yoktur. Şu ana kadar bütün yasaklamaların, site kapatmaların çözümü bulunmuştur. İnternet tamamen kısıtlansa bile işe yarayacak olan en iyi 3 yöntemi sizlerle paylaşalım istedik.

Sanal özel ağ (VPN)
VPN yani sanal özel ağ yöntemi en güvenilir, en şaşmaz yöntemdir. Bilgisayarınızı yurt dışındaki (Genellikle Amerika Birleşik Devletleri)  bir bilgisayara, sanal bir ağ aracılığı ile bağlayarak sanki başka bir ülkeden İnternet’e erişim sağlıyormuşsunuz gibi gösteriyor.

VPN bağlantısını sağlamanın bir çok yolu var ancak en çok kullanılan yöntem “Hotspot Shield” isimli programı kullanmak. Programın en büyük avantajı ise, sadece bilgisayarınızda değil Android ve iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlarınızda da çalışması. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere 2 sürümü bulunan programın, ücretsiz sürümü sadece Amerika Birleşik Devletleri üzerinden İnternet’e bağlanabilmekte ve kullanıcılara reklam göstermektedir. Ücretli sürüm ise reklam gösterilmemesinin yanı sıra ABD, Japonya, İngiltere ve Avustralya üzerinden İnternet’e girebilmenizi sağlıyor.

VPN’nin bir diğer avantajı ise bağlandığınız ülkeye özel web sitelerine erişebilmeniz. Örnek vermek gerekirse İngiltere üzerinden bağlanırsanız meşhur BBC iPlayer uygulamasını kullanabilirsiniz.

DNS değiştirme
VPN kadar kesin olmaması sebebi ile artık eskisi kadar tercih edilmemektedir. Ancak hâlâ hatırı sayılır miktarda kullanıcı tarafından kullanılmakta olan DNS değiştirme yöntemini listemize eklemek istedik.

Programa ihtiyaç duymadan yapılabilen bu işlem, her işletim sisteminde farklı yollarla yapılabilmekte. Ülkemizde en sık kullanılan masaüstü işletim sistemi olan Windows için DNS nasıl değiştirilir size anlatalım.

Başlat>Ayarlar>Denetim Masası kısmına girin ve Ağ Ayarları bölümünden Yerel Ağ Bağlantısı Durumu penceresini açın. Ardından “Özellikler” butonuna tıklayın ve “Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4)” seçeneğine çift tıklayın.
Ardından “Genel” sekmesi altında “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” bölümünü aktive edin. Son olarak “Tercih edilen DNS sunucusu” kısmına “208.67.222.222”, diğer DNS sunucusu bölümüne de “208.67.220.220”  yazın ve Tamam’a tıklayın.

Proxy Sunucusu
Proxy sunucuları vekil sunucular olarak adlandırılır. VPN gibi sanal bir ağ ile İnternet’e erişim sağlamaya yarayan Proxy sunucuları 2008 yılında YouTube yasağını aşmak için sıkça kullanılmıştı. Bazılarına ücret ödeyerek, bazılarına ise reklam izleyerek erişim sağlayabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan bir kaç Proxy sunucusu bulmak için ise arama motorunuza “Free Proxy Sites” yazmanız ve aralarından güvendiğiniz bir sunucuyu seçmeniz gerekmektedir.

V Tunnel gibi ücretsiz sunucuları da kullanabilirsiniz ancak unutmayın Proxy sunucuları aynı web siteleri gibi engellenebilmektedir. 2008 yılında YouTube’a en popüler giriş yöntemi olan K-Tunnel şuanda mahkeme kararı ile kapatılmıştır.

*ShiftDelete.Net Yazarı



 

ÖNCEKİ HABER

La Vita Curva*

SONRAKİ HABER

İbretlik suçlamalar: Yılbaşı kutladı, düğünde çeyrek taktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...