17 Ocak 2014 11:45

3. havalimanı için acil kamulaştırma kararı yayınlandı

3. havalimanı projesi için İstanbul’un bazı ilçelerindeki tüm taşınmazların 'acilen' kamulaştırılması kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Bakanlar Kurulu’nun bu kararına göre, 6172 hektarı orman alanı olmak üzere toplam 7650 hektar alanın kamulaştırıldığı duyuruldu.

3. havalimanı için acil kamulaştırma kararı yayınlandı
Paylaş

3. havalimanı projesi için İstanbul’un bazı ilçelerindeki tüm taşınmazların “acilen” kamulaştırılması kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Bakanlar Kurulu’nun bu kararına göre, 6172 hektarı orman alanı olmak üzere toplam 7650 hektar alanın kamulaştırıldığı duyuruldu.   
Buna göre, İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy köyleri ile Eyüp İlçesi, Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerinde yer alan ve kararda belirtilen taşınmazlar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılacak.

'YANGINDAN MAL KAÇIRILIYOR'

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, "Acele kamulaştırma" kararının, tıpkı ihale sürecinde olduğu gibi "yangından mal kaçırırcasına" alındığını ifade ederek, karar tepki gösterdi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı için verilen "Acele kamulaştırma" kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan ve 3. havalimanı için yüzde 80'i orman 7 bin 650 hektar alanı kapsayan acele kamulaştırma kararına tepki gösteren Bozoğlu, kamulaştırılacak orman alanının yaklaşık 20 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğuna dikkat çekti. Bozoğlu, "Yüzde 80'i orman alanı 70'i aşkın sulak alan, Alibeyköy barajını besleyen 3 dere yok edilecektir. Yeniköy, Toyakadın, Akpınar bölgelerinde bulunan madenlerin tamamı kapatılacak ve devletin parası ile kamulaştırılacaktır. Bölgede ayrıca birçok rüzgar enerji santrali için lisansların verildiği bilinmektedir. Bu lisanslar da yine devletin bütçesinden karşılanarak iptal edilecektir. Ağaçlı köyü tahliye edilecek, 120 metreye varan beton dolguların bu ormanlık ve sulak alana yapılması sağlanacaktır. Proje kapsamında Karadeniz'e ayrıca dolgu yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDERKEN KARAR ALINDI

Açıklamasında proje kapsamında Avrupa yakasına su veren Terkos Gölü boru hattının güzergahlarında da değişiklik yapılacağını belirten Bozoğlu, kamulaştırma kararının yolsuzluk operasyonunun ardından gelmesinin de dikkat çekici olduğunu söyledi. Bozoğlu, "Söz konusu 'acil' kamulaştırma kararının tıpkı ihale sürecinde olduğu gibi 'yangından mal kaçırırcasına' alınmış olması oldukça manidardır" dedi.

Bozoğlu, acele kamulaştırma kararının aynı zamanda hukuki süreç devam ederken alındığını ifade ederek, ihalenin; yapılmadan önce yürütmesinin durdurulması ve yapıldıktan sonra iptal edilmesi için açtıkları iki ayrı dava ve ÇED raporu olumlu kararının iptal edilmesi için açılan davaları hatırlattı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Marmara Üniversitesi\'nde ırkçı saldırı: 1 öğrenci yaralı

SONRAKİ HABER

Ara Güler’in doktorundan açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...