15 Ocak 2014 15:55

Pera Palace’ta Ahmet Ümit Odası var!

İlk kez Türkiyeli bir yazarın ismi Pera Palace otelinin misafirleri arasına katılıyor ve İstanbul’un, polisiyenin kalemi Ahmet Ümit 410 numaralı odasında ünlü cinayet romanı yazarı Agatha Christie’ye komşu oluyor.

Pera Palace’ta Ahmet Ümit Odası var!
Paylaş

İlk kez Türkiyeli bir yazarın ismi Pera Palace otelinin misafirleri arasına katılıyor ve İstanbul’un, polisiyenin kalemi Ahmet Ümit 410 numaralı odasında ünlü cinayet romanı yazarı Agatha Christie’ye komşu oluyor.

Polisiye roman türünün ustası Ahmet Ümit’in ismi, Pera Palace’ın 410 numaralı odasına verildi. Odanın açılışı yazarın ve çok sayıda basın mensubunun katılımıyla kahvaltılı bir basın toplantısıyla gerçekleştirildi.

19. yüzyıldan bu yana İstanbul’un sosyal, kültürel ve tarihi anlamda sembol mekânlarından biri olan Pera Palace birçok edebiyatçının, siyasetçinin de ev sahibi. Atatürk’ten Avusturya Macaristan İmparatoru’na, Alfred Hitchcock’tan Mata Hari’ye, Agatha Christie’ye kadar birbirinden değerli isimleri ağırlıyor.  Şimdi de eserleri pek çok dile çevrilen önemli yazar Ahmet Ümit’in adı Pera Palace’ın odalarından birinde yer alacak. Ahmet Ümit, İttihat ve Terakki’yi konu alan son romanının hazırlık, araştırma ve yazım aşaması için zaman zaman Pera Palace’ta konaklayacağını açıkladı.

410 AHMET ÜMİT 411 AGATHA CHRİSTİE

Düzenlenen basın toplantısına Ahmet Ümit’le birlikte Pera Palace Hotel Genel Müdürü Pınar Kartal Timer de katıldı. Timer, basın mensuplarına böyle bir kültür-sanat hizmeti sunmaktan gurur duyduklarını söyledi. Ahmet Ümit, 410 numaralı odasıyla 411 numarada ki Agatha Christie’ye komşu olurken son romanında ki kahramanını da Pera Palace’taki 410 numaralı odaya yerleştireceğini anlattı.

İLK ROMANIM SİS VE GECE PERA PALACE’TA TANILTILDI

Usta yazar Ahmet Ümit, ilk polisiye romanı ‘Sis ve Gece’nin basın toplantısını da Pera Palace’ın aynı salonunda yaptığını söyledi. Yeni romanının da bir bölümünün bu otelde geçeceğini anlatan Ümit, roman bitene kadar kendisinin de sıklıkla odasında kalacağını dile getirdi. Tarihi 8500 yıla uzanan İstanbul’da ne yazık ki bu görkemli tarihe tanıklık edecek kadar anıt binamız olmadığını hatırlatan Ahmet Ümit; “O yüzden kalan binaları korumak, onlara gözümüz gibi bakmak, sadece bir İstanbulluluk görevi değil insan olmanın gereğidir. 19. yy. sonunda inşa edilen Pera Palace da bu nadide binalardan biridir. Sadece mimari olarak değil aynı zamanda ülkenin yakın tarihine yön veren önemli olaylara mekânlık yapmasıyla da bu haklı ünvanı kazanmaktadır” dedi. Romanlarında İstanbul gibi bir şehrin tarihi mekanlarına yer vermeyi kendisine bir görev olarak bildiğini aktaran Ümit, “maalesef şehirlerimiz yağmalanıyor ve biz İstanbullular bilinçli bir şekilde hareket edemiyoruz. Bu tarihi mekanların romanlarda yer alması yaşaması adına çok önemli ve ayrıca bize bunca güzelliği veren şehre karşı da benim sorumluluklarımdan birisi” şeklinde konuştu.

YAZARIN ODASINDA KİŞİSEL EŞYALARI DA BULUNUYORUZ

Açıklamanın ardından Ahmet Ümit bizzat kendisi gazetecilere odasını gezdirdi. Odada yazarın el yazmaları, romanlarını yazdığı ilk bilgisayarı ve farklı kişisel eşyaları bulunuyor. Yazar odasındaki çalışma masasında da poz verdi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İskele çöktü: 2 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Nazlı Ilıcak Bugün’de yazacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...