Mısır’da gergin anayasa oylaması
Mısırlılar, yeni anayasa referandumu için sandık başına gitti. Oylama sonucuna göre ülkede yeniden seçimlerin yapılabilmesinin ve anayasanın yerine yenisinin uygulamaya konmasının önü açılabilir.
Oylama sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. İçişleri Bakanlığı, oylamanın yapılacağı iki gün boyunca oy merkezlerinde 200 bin polisin, 150 merkezi güvenlik biriminin görevlendirildiğini duyurdu. Referandumda oy kullanacak Mısırlıların sayısı resmi kayıtlara göre 52 milyon 742 bin 139. Yüksek Seçim Kurulu 30 bin 317 alt komite, 13 bin 867 seçim merkezi ve 11 bin 38 oy merkezinden oluşuyor. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Hişam Muhtar’ın yaptığı açıklamaya göre seçimi ülke genelinde 352 farklı komite kontrol edecek. Seçim sonuçlarının sandıklar kapandıktan 72 saat sonra açıklanacağını söyleyen Muhtar, oy kullanırken hileye başvuranların hapis ile cezalandırılacağını söyledi.
ORDU İÇİN ANAYASA
Yeni Anayasa taslağı, İslamcı partilerden yalnızca iki temsilcinin aralarında bulunduğu 50 kişilik bir komisyon tarafından hazırlandı.
Mısır’da ordu yönetimini destekleyenler yeni anayasa taslağının daha fazla hak ve özgürlük tanıdığını ve ülkenin istikrara kavuşması yolunda önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Yeni anayasa taslağı, sivillerin de askeri mahkemelerde yargılanmasını öngörüyor ve gelecek sekiz yıl boyunca savunma bakanının atanma yetkisini orduya veriyor. Ayrıca ordu bütçesinin denetimini, sivil bütçe denetiminden ayrı tutuyor. Taslağı eleştirenler, yeni anayasanın halk pahasına orduya ayrıcalık tanıdığını ve Hüsnü Mübarek’in devrildiği 2011 devriminin getirdiklerini göz ardı ettiği görüşünde.
SİSİ ADAY OLACAK
Mısır Genelkurmay Başkanı el Sisi’nin Cumhurbaşkanlığına aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yaklaşık bir yıl önce Mursi döneminde Müslüman Kardeşler hükümetinin yaptığı anayasa, oy kullananların yüzde 63.8’i tarafından onaylanmıştı. Ama katılım sadece yüzde 32.9 olmuştu. Ordunun bundan daha fazla bir katılıma ihtiyacı var. Bu anayasa referandumu Mısırlıların 2011 yılında Mübarek’in devrilmesinden sonra yapılacak olan 3 referandum olacak.
MUSA: YÜZDE YÜZ DEMOKRASİ YOK
Taslağı hazırlayan 50 kişilik Anayasa Konseyi’nin başkanı tecrübeli Mısırlı Diplomat Amr Musa, bir kesimin hayal kırıklığına uğradığını kabul etti. Musa “Yüzde yüz demokrasi diye bir şey yok” derken “Demokrasiyi korumak ve ilerletmek için her şeyi yaptık, fakat bazı maddeleri yazar, bazı durumları düzenlerken devletin güvenliğini, halkın güvenliğini dikkate almak zorundasınız” açıklamasında bulundu.
İHVAN’DAN BOYKOT ÇAĞRISI
Mısır Sosyal Demokrat Partisi, Özgür Mısır Partisi anayasadaki değişiklikleri destekleyeceklerini açıkladı. Anayasa (Ed-Dustur) Partisi ise taraftarlarına sandığa gitme çağrısı yaptı. Anayasa Partisi aynı zamanda ülkenin siyasi krizden geçtiğini belirterek alınan boykot kararlarını eleştirdi. Müslüman Kardeşler ve kapatılan Adalet ve Özgürlük Partisi referandumu boykot etme kararı aldı. 6 Nisan Hareketi de seçimi boykot edeceğini açıkladı. 6 Nisan Hareketinden Rami Seyid “Bu anayasa bize, Mübarek rejimini ve onun Mısır’daki baskıcı düzenini geri getiriyor” açıklamasında bulundu. Mısır’ın başkenti Kahire’de bir basın toplantısı düzenleyen Güçlü Mısır Partisi, 14 -15 Ocak günlerinde yapılacak anayasa referandumunu boykot etme kararı aldıklarını açıkladı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et