11 Ocak 2014 07:00

Sendikalı oldular, işten atıldılar

Burak YILMAZ
Denizli


Denizli’de üretim yapan  Zorlu Tekstil patronu sendikaya üye olan 36 işçiyi işten attı. Zorlu Tekstil’de yaklaşık 2 aydır TEKSİF’in örgütlenme faaliyeti devam ediyordu. İşten çıkarılan işçiler, işe iade ve sendika talebiyle direnişe başladı.  Fabrika önünde direnen işçilerle konuşuyoruz. 10 yıldır Zorlu Tekstil’de çalışan Asiye Bulut, iş olmadığı gerekçesiyle işten atıldıklarını belirterek, “Bizleri işler az diye çıkardılar ama sürekli fason şirketlere iş veriyoruz, iş azlığı söz konusu değil” diyor.

‘10 DAKİKADA YEMEK YE’

İşçileri örgütlenmeye zorlayan fabrikadaki çalışma koşulları. Bulut, su içmelerine dahi müdahale edildiğini anlatırken, işçilerden Şeref Yıldırım da zorunlu mesaiye bırakıldıklarını, yönetimin yıllık izinleri istedikleri zaman kullanmalarına izin vermediğini söylüyor.

Yine 8 yıldır Zorlu Tekstil’de çalışan Ali Yatçı ise, yemek saatlerinde 10 dakikada yemek yemeye zorlandıklarını ve makineler bozulduğunda daha fazla çalışmak zorunda kaldıklarını paylaşıyor bizimle. Tüm bu nedenlerle örgütlemeye başladıklarını ifade ediyor. Yatçı’nın 5 yaşında ikiz çocukları da var. Yatçı, “Çocuklarımın rızkıyla oynadılar” diyerek Zorlu Tekstil patronuna tepki gösteriyor.

RÖPORTAJ SIRASINDA 6 İŞÇİ DAHA ATILDI

Fabrika önünde işçilerle sohbetimiz devam ederken bir kadın işçinin gözleri yaşlı halde fabrikadan çıktığına tanık oluyoruz. Sendikalı 6 işçinin daha yine işin azlığı bahane edilerek işten çıkarıldığını öğreniyoruz.

Daha önce işten çıkarılan arkadaşlarının teselli ettiği kadın işçiler ‘Sendikalı olmak Anayasal haktır’ yazılı önlüklerini giyip eyleme dahil oluyorlar.  Fabrika önündeki eylemler önümüzdeki günlerde de TEKSİF’in çadır kurmasıyla birlikte devam edecek.

‘2017 YILINA KADAR SİPARİŞ ALDILAR’

Konuyla ilgili gazetemize konuşan  Türk-İş İl Temsilcisi Recep Oktay, işçilerin iş olmadığı gerekçesiyle işten çıkarıldığını ancak Zorlu Tekstil’in 2017 yılına kadar sipariş aldığına dikkat çekti. Yeni işçi alımlarının olduğunu da vurgulayan Oktay, “Zorlu Tekstil işçisinin Anayasal hakkı gasbediliyor, toplu sözleşme hakkımızı kazanana kadar örgütlenme faaliyetlerine devam edeceğiz” dedi.

Evrensel'i Takip Et