10 Ocak 2014 13:41

'Seçim reklamları Türkçe olmak zorunda değil'

RTÜK Başkanı Davut Dursun, 'Siyasal reklam ve propagandaların Türkçe dışında başka bir dille yapılıp, yapılamıyacağıyla ilgili YSK, Türkçe'nin esas olduğunu ifade ediyor. Ancak Türkçe dışında başka bir dille bunların yapılamayacağına ilişkin de bir düzenleme yok' dedi.

\'Seçim reklamları Türkçe olmak zorunda değil\'
Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, "Siyasal reklam ve propagandaların Türkçe dışında başka bir dille yapılıp, yapılamıyacağıyla ilgili YSK Türkçe'nin esas olduğunu ifade ediyor. Ancak Türkçe dışında başka bir dille bunların yapılamayacağına ilişkin de bir düzenleme yok" dedi.

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, RTÜK tarafından Radisson Blue Conference Airport Otel'de düzenlenen 'Seçim Dönemi ve Medya' konulu bilgilendirme toplantısına katıldı. RTÜK Başkan Yardımcısı Arslan Narin, RTÜK Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Üst Kurul Üyeleri Nurullah Öztürk, Esat Çıplak, Süleyman Demirkan, Emir Ulucak ve Ali Öztunç ile ulusal, bölgesel ve yerel bazda yayın yapan medya kuruluşların genel müdür ve haber müdürü düzeyindeki temsilcilerinin de katıldığı bilgilendirme toplantısının açış konuşmasını Davut Dursun yaptı. Dursun, Türkiye'nin mahalli seçimler sürecine girdiğini belirterek, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilen seçim dönemine ilişkin esas ve usullerin konuşulması nedeniyle yurdun değişik bölgelerinde medya temsilcileriyle bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini söyledi. Temel amaçlarının seçim döneminde medya kuruluşlarının yayınlarından dolayı başlarının ağrımaması ve YSK'nın kendileri aleyhine vereceği müeyyidelerinden uzak durmalarını teminine yönelik olduğunu ifade etti. 30 Mart yerel seçimleri öncesinde YSK'nın seçim kararlarında bazı nüansların olduğunu kaydeden Dursun, daha önceki seçim dönemlerinde seçime yönelik alınmış olan kararların genel itibariyle birbirinin tekrarı gibi olduğunu da belirtti.

Seçim döneminde ülke genelinde, yayın yapan kuruluşlarla ilgili ihlal dosyalarını YSK'nın sonuçlandırdığını hatırlatan Dursun, YSK tarafından sonuçlandırılmış dosyaya, alınmış olan karara herhangi bir temyiz söz konusu değildir. YSK kararları kesindir ve herhangi bir yere itiraz yapılamaz dedi. Seçim döneminde yayın kuruluşları açısından en önemli konunun siyasal reklamlar olduğunu vurgulayan Dursun, En çok merak edilen konu, siyasal reklam ve propagandaların Türkçe dışında başka bir dille yapılıp, yapılamıyacağıyla ilgili husustur. YSK Türkçe'nin esas olduğunu ifade ediyor. Ancak Türkçe dışında başka bir dille bunların yapılamayacağına ilişkin bir düzenleme yok ifadelerini kullandı.

YSK SEÇİM DÖNEMİNDE FIRSAT EŞİTLİĞİ VE YANLI YAYIN KONUSUNA HASSASİYET GÖSTERİYOR

Dursun, televizyon ve radyo yayınlarında seçim döneminde fırsat eşitliği ve yanlı yayın konusuna ilişkin değerlendirmeler de bulundu. YSK'nın bu konuda belli bir hassasiyet gösterdiğini altını çizen Dursun, Siyasal partiler ve demokratik baskı grupları arasında belli bir dengenin sağlanmasına yönelik bir yayın ilkemiz var. Buna ilaveten YSK partiler arasında bir fırsat eşitliği sağlanması vurgusu var. Bu çerçevede yine tek yanlı, sadece bir partinin siyasi yayın organıymış gibi hareket etmenin YSK'nın ilkelerine ters düştüğünü hatırlatmam gerekiyor. Çünkü yayın kuruluşları bir kamu görevi yapıyor, bir siyasi partinin yayın organıymış gibi hareket etmelerinin doğru olmayacağını ifade etmem gerekir şeklinde konuştu.

Açış konuşmasının ardından RTÜK Başkanvekili Hasan Tahsin Fendoğlu'nun oturum başkanlığını yaptığı ve üst kurul üyelerinden oluşan bir heyet medya temsilcilerine yönelik 'Seçim Dönemi ve Medya' konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

\'Gazetecilere yönelik polis şiddetini cezasızlık körüklüyor\'

SONRAKİ HABER

\'Yandaşlıklardan mesleğimiz adına utanıyoruz\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa