10 Ocak 2014 06:00

Bayat ekmek kapış kapış!

Bir tarafta ayakkabı kutularından çıkan milyon dolarlık yolsuzluk görüntüleri diğer tarafta yoksulluk! Ekmeğe yapılan son zamlardan sonra bayat ekmek satışlarında yaşanan patlama yoksulluk görüntüsünün en çarpıcı karalerinden birini oluşturuyor.

Bayat ekmek kapış kapış!
Paylaş

Metehan UD
Aliye CEYLAN
İzmir

Bir tarafta ayakkabı kutularından çıkan milyon dolarlık yolsuzluk görüntüleri diğer tarafta yoksulluk! Ekmeğe yapılan son zamlardan sonra bayat ekmek satışlarında yaşanan patlama yoksulluk görüntüsünün en çarpıcı karalerinden birini oluşturuyor.

Zamlardan nasibini alan ekmeğin fiyatı da 75 kuruştan 90 kuruşa çıkınca alım gücü zaten düşük olan yoksul İzmirliler çareyi bayat ekmek tüketmekte buldu.
Kent yoksullarının yoğun bir şekilde yaşadığı İzmir’in Basmane semtinde fırın ve bakkalların vitrinlerindeki dövizler dikkat çekiyor.

Semtteki birçok fırın ve bakkal ellerinde kalan bayat ekmeklerin 3 tanesini 1 liraya satmaya başladı. Bayat ekmekler sabahın ilk saatlerinde tükenirken, taze ekmekler ise raflarda kalıyor.
Basmane Kubilay Mahallesi 967 Sokak’ta unlu mamuller dükkânı bulunan Eylem Gül de 3 bayat ekmeği 1 liraya satıyor. Gül’ün dükkânında 30 taze ekmeğe karşın günde 200’den fazla bayat ekmek satıldığını belirtiyor.

‘BAYAT EKMEK YETİŞTİREMİYORUZ’

Bölge halkının maddi durumu sonucunda bu uygulamayı başlattığını belirten Gül, “Şimdi piyasada ekmek 90 kuruşa satılıyor bizde 75 kuruş. Buna rağmen insanlar son bir haftadır 3 tanesi 1 lira olan bayat ekmeği almaya başladı. Biz de fırıncılardan bayat ekmek istemeye başladık, bayat ekmek yetiştiremiyoruz” diyor. Dükkânında kalmayınca halkın başka satış noktalarına yöneldiğini ya da evde stok yaptığını belirten Gül, “Mahalle halkı kalabalık şekilde yaşadığı için her ev günde en az 7-8 ekmek alıyor taze olursa. Bayat ekmeği ise bulabilirse 15 kadar alıyor. Bu şekilde bayat ekmeği en çok talep edenler arasında Suriyeli mülteciler var” diyor.

Kubilay Mahallesi Muhtarı Ünal Kalfa da özellikle işi olmayanların ve günlük işlerde çalışan kalabalık ailelerin mecburen bayat ekmek tükettiğini ifade ederek şunları söylüyor: “Son zamlardan sonra bayat ekmeğe talep daha da arttı. Çünkü günde 15-20 ekmek alanlar var. Aslında bu insanların da taze ekmek yemeleri en doğal hakları ama ekonomideki en küçük bir kıpırdamada ilk darbeyi her zaman olduğu gibi dar gelirliler yiyor”.

‘BUZLUĞA KOYUYORUZ’

Mahalle sakini Fatma da eşinin tekstil atölyesinden aldığı ücretle dört kişilik ailesini zar zor geçindirdiğini belirterek, “Günde en az 5-6 tane ekmek alıyoruz. Buradan fazla aldığımızı buzluğa koyuyoruz ve bulamayınca onu yiyoruz. Mecburiyetten alıyoruz. Borcumuz var, çocuklar okuyor. Eşimin aldığı maaşla ayı zar zor çıkarıyoruz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Bilet parası için resim çiziyor

SONRAKİ HABER

Oğlumu devletten istiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...